"Kan bli ett gigantiskt experiment att få ihop allt"

Dackarnas lagledare Peter Karlsson om den svenska elitserien startar - utan stjärnorna i Polen: "Det kan bli ett gigantiskt experiment att få ihop allt".

Inga svenskar under kontrakt med svenska klubbar får köra i Polen. Ett väntat beslut av Svemo, enligt Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Inga svenskar under kontrakt med svenska klubbar får köra i Polen. Ett väntat beslut av Svemo, enligt Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Speedway2020-05-02 14:44

I fredags gick Svemo ut med ett tydligt besked att inga svenska förare som har kontrakt med svenska klubbar kommer att få åka i Polen. Ett väntat besked enligt Dackarnas lagledare Peter Karlsson:

– Alla förbund måste se om sitt eget hus, även Sveriges. Det är bra att förbundet agerar. I fall det ska bli en svensk serie så fanns det inget annat att göra.

–  I vårt fall hade både Oliver Berntzon och Jacob Thorsell valt att köra i Sverige ändå. Nu är det bara en svensk förare som droppas till Polen, Fredrik Lindgren. Han har inte kontrakt med någon svensk klubb och väljer att köra i Polen. 

Utöver honom är det bara Antonio Lindbäck som skulle ha kört i Ekstraligan i Polen. Övriga svenskar kör på nivån under. 

Planen är att den polska högstaligan startar 12 juni – utan publik. De utländska förare som väljer Polen måste flytta dit och sätta sig i karantän i minst två veckor. De får sedan heller inte lämna landet, i väntan på andra restriktioner.

Tony Olsson, Grenchef Svemo Track Racing, säger bland annat så här om det fattade beslutet: 

– Detta är såklart ett väldigt tråkigt beslut att ta och det påverkar många, men vi måste säkerställa så att förarna kan vara tillgängliga för våra svenska klubbar då vi fortfarande har förhoppningar att komma igång med våra egna serier någon gång under sommaren.

Peter Karlsson tycker som alla andra speedwayfrälsta att hela situationen är jobbig med all osäkerhet – och det faktum att ingen speedway körs just nu. 

Hur ser du på att Elitserien – om den nu kommer igång – kommer att köras utan stora delar av världseliten?

– Det mesta är en stor utmaning just nu. Jag kan varken säga bu eller bä. Det är svårt att planera och vi vet ingenting alls egentligen. Det känns nästan lönslöst att resonera och fundera överhuvudtaget. Men om det kommer igång så kommer det bli förändringar i lagbyggen och det kommer nog även bli en annan typ av serie. 

Det är inte bara seriespeedwayen som påverkas av coronapandemin, utan även i allra högsta grad GP-serien. 

– Det är lika osäkert där. De två första tävlingarna blev inställda (Warszawa (flyttad) och Teterow i Tyskland). Nu är det i Prag nästa gång. Vi får se vad som händer med den. Som läget är nu blir det svårt att genomföra GP-tävlingarna. De flesta som är kvalificerade kommer köra i Polen och de får inte lämna landet, säger Peter Karlsson. 

Peter Karlsson, Dackelagledaren.
Peter Karlsson, Dackelagledaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!