Inget annat än ett antiklimax

När alla gick och väntade på att första heatet skulle dra igång mellan Smederna och Dackarna - kom det oväntade beslutet. Det blev ingen match. Ett stort antiklimax var ett faktum.

Speedway2018-09-27 08:00

Givetvis var beslutet rätt ur säkerhetsmässig synpunkt. Förarnas säkerhet går absolut först alla gånger. När det tydligen var så mjukt på flera ställen runt banan blandat med ett kraftigt fäste på innerkanten, hade skaderisken varit stor. Adderar man dessutom allt som stod på spel - så kunde det gått illa. Det fanns 14 förare som var beredda att ladda allt för att vinna guldet. Eller som Oliver Berntzon sa efteråt: "Jag är redo att åka fyra Rickardssonsvängar för att vinna SM-guld och då måste ju banan vara säker också".

Men, jag har bevakat speedway i 20 år och jag kan säga att jag har sett värre förutsättningar i matcher - som har genomförts. I både VM-sammanhang och i SM-finaler. Och de förare jag pratade med har också sett värre förhållanden.

Vän av ordning frågar sig: * Fanns det tillräckliga resurser som var förberedda för ett sådant här scenario? * Gjordes det tillräckligt för att göra banan i ordning?Jag förutsätter att det var så.

När beslutet skulle tas av banchef, domare, lagledare och förare, så var alla var överens. Och då måste vi lita till expertisens omdöme.

Frustrationen var naturligtvis stor bland publiken. Särskilt hos de tillresta bortasupportrarna, som både rest långt och även vädrade att förutsättningarna skulle gynna deras lag. När alla gick och väntade på att det första heatet skulle dra igång - drogs så att säga repet. Festen skjuts upp till på tisdag.

Jag träffade domaren Ola Hansson efter matchen. Han meddelade att det inte var det sena regnet inför matchen som avgjorde beslutet. Det var regnet som kom natten före finalen som var den stora orsaken - och när mer regn föll så spädde det på de dåliga förutsättningarna i att få banan i ordning.

Jag måste säga att jag är överraskad över att banan i Eskilstuna inte tål mer regn - och om regnet som föll natten innan matchen ställde till det så mycket - så kanske man redan skulle övervägt att ställa in matchen tidigare? Om inte annat för publikens skull.

Publiken, uppskattningsvis runt 7 000, fick snällt lomma hem från Smedstadion utan att ha sett ett enda heat av det som många hoppades på skulle bli det tuffaste avgörandet i en SM-final på 2000-talet. Många visade också högljutt sitt missnöje. Men istället får alla ladda om till nästa tisdag. Både förare och publik. Många ber nog till vädergudarna för en speedwayvänlig prognos - och väderapparna kommer gå varma fram till dess.

Sedan är frågan vad man gör om det regnar på tisdag igen?

Thomas Lindblom

thomas.lindblom@vtkp.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om