Han är på väg tillbaka efter kraschen

Speedwayföraren Filip Hjelmland kraschade våldsamt vid den nordiska JEM-finalen i Oslo i somras – han ådrog sig inre blödningar och skador på ryggen. Nu är han på väg tillbaka.

Filip Hjelmland är påg tillbaka efter den svåra kraschen i Norge.

Filip Hjelmland är påg tillbaka efter den svåra kraschen i Norge.

Foto: Nordin

Speedway2018-11-06 11:55

Filip Hjelmland opererades akut för inre blödningar i rumpan samt förskjutningar i ryggraden. Efter några ovissa dagar meddelade dock teamet och hans svenska klubb Vetlanda MS att operationen hade gått bra – och Filip kunde starta sin långa rehabilitering.

Nu har det snart gått fyra månader sedan kraschen och rehabiliteringen går enligt planen.

– Det har läkt långt bättre än jag trott. Jag ligger i fas. För mig handlar det om att få dagarna att arbeta successivt framåt. Det känns bra för tillfället, säger Mariannelundssonen Filip Hjelmland.

Vad minns du av kraschen och operationen?

– Det var en väldigt hård smäll, och jag hade tur i oturen. Det hade kunnat gå mycket värre också. Men det där tillhör det förflutna nu, och uppbyggnaden är i god fas redan nu. Sedan har det varit en kritisk procedur med många långa dagar och timmar. Men jag har vuxit som person av det, och det kommer jag ha nytt av 2019. Jag har gått vidare, säger Filip Hjelmland.

Rehabiliteringen sköter han hos en sjukgymnast i Mariannelund, men kör även mycket hemma. Allt med målet att var så stark som möjligt när säsongen 2019 drar igång. Han skrev tidigt på en förlängning med Vetlanda MS.

– Det kändes bra. Vi har hela tiden haft en bra kommunikation med klubben, och det är en klubb som jag trivs med att representera. Vi kom båda till ett snabbt avslut, och för mig var det ett ljus i tunneln och kunna lägga smällen bakom mig, säger han.

Han var även skriven för polska Gorzow och danska Slangerup förra säsongen. Han avser att fortsätta köra utomlands.

– Det är inget klart, men jag vill fokusera på Polen och Sverige, säger Filip Hjelmland, som även gör sitt sista juniorår 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om