Gustafsson: Fem spaningar inför kvällens derby

I kväll väntar ett hett derby mellan Västervik och Dackarna på Hejla Arena. Här är Sportens Filip Gustafssons fem spaningar inför matchen.

Västervik - Dackarna

Västervik - Dackarna

Foto: Montage

Speedway2021-07-27 14:09

Lagledarduellen: Morgan Andersson mot Mikael Teurnberg. Ligans två bästa lagledare. Det som dessa herrar inte vet om speedway är helt enkelt inte värt att veta. I kväll drabbas de samman för andra gången denna säsong, och båda lär vara extremt sugna på tre poäng. De två lagledarna förfogar över varsitt topplag på pappret och går stenhårt för guldet. Morgan har lagt över favoritskapet på motståndet, vilket har brukar göra i såna här matcher. Två lagledare med ett antal rävar bakom öronen – och det lär bli ett intressant kamp att följa. Frågan är bara vem som lyckas dra det längsta strået?

undefined
Mikael Teurnberg, lagledare i Dackarna.

Världens bästa förare: Artem Laguta är just nu Västerviks bästa förare. I Dackarna är det Maciej Janowski. Två världsförare som kammade hem varsin seger under GP-helgen i Prag. Det är nog inte många som säger emot om jag hävdar att dessa två, tillsammans med Bartosz Zmarzlik, varit väldens bästa förare så här långt. I uppställningarna finns också Fredrik Lindgren och Jason Doyle. Vi har alltså fyra världsförare på banan – alla i bra form. Ska det bli vinst för Västervik krävs att Laguta/Lindgren besegrar firma Janowski/Doyle. 

undefined
Artem Laguta, Västervik Speedway

Hemmaplansfördel? Än så länge har inget regn fallit över Ostkustens pärla. Men väderleksrapporterna är osäkra, och vid nederbörd kan banan bli något annat än den Västerviksförarna är vana vid. Banpersonalen, ledda av Morgan Andersson, kommer göra allt i sin makt för att hemmaplansfördelen ska bli så stor som möjligt. Hur banan väl blir återstår att se i kväll, när vädergudarna gjort sitt.

undefined

Karlssons chans: Förra hemmamatchen visade Anton Karlsson upp en körning som jag inte sett tidigare i år. 21-åringen var snabb, tuff och åkte med stort självförtroende. På Eskilstuna Motorstadion förra torsdagen såg det inte riktigt likadant ut, men det kan man heller inte begära. Derbyt mot Dackarna tror jag blir en viktig match för Karlsson personligen. Om han kan bygga vidare på farten han visade mot Indianerna lär han ta en del poäng, vilket jag tror skulle vara viktigt för hans självförtroende. Hemma på Hejla Arena ska han besegra bröderna van Dyck (Dackarnas väst sex och sju), och det lär vara viktigt både för han själv och laget.

undefined
Anton Karlsson

Det hetaste derbyt på länge?: Jag har nog inte varit såhär laddad inför ett länsderby på väldigt länge. Laguta vs Janowski. Andersson vs Teurnberg. Wahlqvist/Karlsson vs van Dyck x2. På pappret är lagen otroligt jämna (vilket inte varit fallet tidigare säsonger) och båda kommer vara med och slåss om guldet senare i höst. Det känns som att detta derby innehåller något som saknats senaste åren. Det lär bli en ordentlig speedwayfest på Hejla Arena denna afton. Det enda jag oroar mig för är regnet. 

undefined
Västervik tog under tisdagskvällen en stabil seger mot gästande Indianerna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!