Drömbesked för Dackarna när kaptenen gjort sitt val

Drömbesked – och ett väntat sådant på samma gång. Jo, ja. "Det fanns aldrig någon tvekan att jag skulle köra vidare i Dackarna", säger kaptenen Rasmus Jensen när vi träffas på ett fik i Vimmerby.

Rasmus Jensen har bestämt sig. Dackekaptenen har även nästa säsong Skrotfrag Arena som sin hemmaborg.

Rasmus Jensen har bestämt sig. Dackekaptenen har även nästa säsong Skrotfrag Arena som sin hemmaborg.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-11-02 12:00

Det har gått en dryg månad. 

Rasmus Jensen kan blicka tillbaka på en fantastisk säsong, på flera sätt. 

Utöver att han blev svensk mästare med Dackarna, tog han klivet upp med sitt polska lag Zielona Gora – och gick till final med Holsted i danska ligan. 

– Det gick väldigt bra, säger han där vi sitter tillsammans med Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg. 

Jensen ger ett lugnt och avslappnat intryck och det är klart. Nu behöver inte den sympatiske dansken längre flänga runt kors och tvärs i Polen, Sverige, Danmark och andra länder där han utövar sitt yrke: att köra speedway. 

En behagligare period utan press på sig att jaga heatsegrar väntar, hemma i Holsted i Danmark. Eller förresten, behagligare...

– Vi ska bygga om hela verkstaden där jag har mina cyklar och allt annat. Det är ett stort projekt och det kommer ta sin tid. Det blir ett bygge på 300 kvadratmeter.  

undefined
Guldfirande. Rasmus Jensen, till vänster, efter att Dackarna säkrat sitt andra guld under hans tid i klubben.

Guldet i Dackarna, så. Återigen var 30-åringen en mycket viktig byggsten i detta Målilla-lag som tog sitt andra guld de senaste tre åren. 

Du har haft en hyfsad tid i Dackarna så här långt, eller hur...?

– Haha, ja, verkligen. Vi vann ju mitt första år här och nu vann vi igen. 

Hur värderar du det här guldet?

– Högt, väldigt högt. Det var faktiskt roligare att vinna den här gången än när vi gjorde det för två år sedan. Då var det nästan avgjort redan efter första matchen mot Smederna. Nu var det något helt annat, säger Rasmus Jensen och räknar upp en rad olika saker för varför han tycker så: 

– Det var derby mot Västervik, de var guldfavoriter, vi körde avgörande matchen på hemmaplan i Målilla – och det var så mycket åskådare som såg matchen. Dessutom var det jämnt hela vägen. Vi avgjorde först i det 29:e heatet. Och det är klart att det var extra kul för mig att få köra heatet som definitivt säkrade titeln. 

Är det så att ni fortfarande går omkring som i ett segerrus?

– Nja. Nu har det ändå gått ett tag och det har på något sätt hunnit sjunka in att vi faktiskt vann igen, säger Dackekaptenen.

– Visst tänker man på det och blir påmind om det ofta. Man märker att det betyder väldigt mycket för många människor. Det är faktiskt skillnad på hur det var i Hallstavik när jag var med och vann med Rospiggarna. Intresset för laget och för speedway är större här nere, helt klart, säger Mikael Teurnberg. 

I nästa sekund håller han på att spilla ut allt kaffe på bordet när han engagerat pratar om vägen till guldet, hur laget svetsades samman och om fighterandan bland förarna som var en viktig faktor till att de till slut blev svenska mästare. 

– Haha, du ser hur det påverkar mig när jag pratar om det. Det väcker så starka känslor. 

undefined
Dackarnas Mikael Teurnberg i samspråk med Daniel Bewley och Rasmus Jensen, som båda är klara för fortsatt körning i klubben 2024.

Med Rasmus Jensens påskrift har Dackarna hunnit en bra bit med lagbygget inför 2024. Sedan tidigare är det klart att Daniel Bewley, Andzejs Lebedevs, Filip Hjelmland och Noel Wahlqvist fortsätter. 

Teurnberg:

– Det känns jättebra att vi fått klart med de här förarna, sen ska man veta att vi ligger en bit efter många av de andra lagen i det arbetet då vi gick till final och var helt fokuserade på att ta hem SM-guldet. Titta på Smederna som kunde börja jobba med sin trupp i ett tidigt skede.

Det återstår att se vilka förare som ska komplettera den redan befintliga truppen. Att Mikael Teurnberg har en plan och skissar för fullt i sitt huvud för att återigen försöka hitta ett vinnande koncept är givet. Att laget är svenska mästare igen innebär att attraktionskraften för att köra i Dackarna bör ha ökat ytterligare. 

Samma sak när det gäller marknadsbiten, att behålla och även knyta till sig nya samarbetspartners.

– Det är klart att det underlättar. Det kan jag säga, sen gör det inte sig självt. Det krävs hårt arbete. 

Som en del i det åker han tillsammans med kapten Jensen runt i trakten i ett par dagar och träffar olika företag. 

– Han har med sig pokalen överallt och visar upp den, säger Dackekaptenen och skrattar. 

Nästa år ska de alltså kampera ihop igen. De båda har en stark relation. Rasmus Jensen var också den förste förare Mikael Teurnberg gjorde klart med när han anslöt till Dackarna 2021. 

– Micke är en stor del i att jag trivs så bra i klubben. Jag vill gärna köra i Dackarna i många år, men inte i 25 år till, säger dansken apropå att vi nyss pratat om att flera speedwayförare är aktiva i många år, till och med när de passerat 50-strecket. 

Dit är det fortfarande långt för den färske svenske mästaren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!