Expertens tips inför kvartsfinalerna: "De är favoriter"

Nu kan alla speedwayvänner gnugga händerna ordentligt. På tisdag börjar allvaret: slutspelet. Dackarna reser till Kumla för match mot Indianerna. Vi bad experten Mikael Teurnberg sia om hur det går i alla kvartsfinaler.

Det förväntas bli en jämn fight mellan Indianerna och Dackarna. Den första kvartsfinalen körs i Kumla under tisdagskvällen, sedan är det retur i Målilla på onsdag.

Det förväntas bli en jämn fight mellan Indianerna och Dackarna. Den första kvartsfinalen körs i Kumla under tisdagskvällen, sedan är det retur i Målilla på onsdag.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2020-09-21 18:00

Teurnberg är en av de största profilerna inom svensk speedway. Den tidigare föraren och lagledaren i Rospiggarna syns numera flitigt inom sporten, i andra områden. Han är bland annat expertkommentator i GP-tävlingarna. Som så många andra tror han att det kan bli småländskt i topp när vi summerar säsongen 2020 – men det finns ett par vassa utmanare om titeln. 

– Det väntar ett par spännande och intensiva veckor. Av erfarenhet vet jag att det är nu man måste steppa upp och lägga i en växel till. Lokalmedia är alltid duktiga att följa speedwaysporten, nu hoppas jag att även riksmedia får upp intresset och hänger på bevakningen. 

Mikael Teurnberg har kikat i kristallkulan och kommit fram till följande vinnare i kvartsfinalerna. 

INDIANERNA-DACKARNA:

Kommentar: Det kommer att bli väldigt, väldigt tufft. Det är förvånande att inte storstjärnorna Patryk Dudek och Maciej Janowski kommer att köra i Dackarna. Dudek körde bra i senaste ligamatchen i Polen. Tar man det man för man, så är det nästan helt öppet och mycket ovisst. Iversen (Niels-Kristian) körde visserligen inte bra i GP-tävlingen i helgen, men håller en hög nivå. Dessutom har Indianerna formstarke Jonas Jeppesen, GP-föraren Max Fricke och Pontus Aspgren.

Tipset: Min magkänsla säger ändå att Dackarna till slut drar det längsta strået. Avgörande blir att Dackarna är snäppet vassare än Indianerna på de "sista positionerna" i laget.

Preliminära trupper: 

Indianerna: 1) Niels-Kristian Iversen, 2) Joel Andersson, 3) Pontus Aspgren, 4) Max Fricke, 5) Jonas Jeppesen, 6) Ludvig Lindgren, 7) Jonatan Grahn. Dackarna: 1) Jacob Thorssell, 2) Pawel Przedpelski, 3) Frederik Jakobsen, 4) Hans Andersen, 5) Oliver Berntzon, 6) Joel Kling, 7) Theo Johansson.

VÄSTERVIK-ROSPIGGARNA:

Kommentar: Med det lag som Västervik har så är de storfavoriter i det här mötet. Sju dagar i veckan. Det ska mycket till för att Rospiggarna ska kunna rubba Västervik. Jag kan inte se det. Västervik har fått in GP-förarna Artem Laguta och Jason Doyle och har också Anders Thomsen, som nyligen körde GP-tävlingarna i Gorzow. 

Vad krävs för att Rospiggarna ska vinna?

– De måste få med sig ett hyggligt resultat från första matchen i Västervik i morgon (tisdag) och ha mycket stolpe in även hemma i Hallstavik. Visst är Rospiggarna starka hemma, och det är en speciell bana, men Västervik är klara, klara favoriter. 

Västervik: 1) Jason Doyle, 2) Linus Sundström, 3) Artem Laguta, 4) Sam Masters, 5) Anders Thomsen, 6) Anton Karlsson, 7) Noel Wahlqvist. Rospiggarna: 1) Rasmus Jensen, 2) Tomas H Jonasson, 3) Andrzejs Lebedevs, 4) Kai Huckenbeck, 5) Timo Lahti, 6) Daniel Bewley, 7) Daniel Henderson.

MASARNA-VETLANDA:

Kommentar: Den här matchen känns lika öppen som den mellan Indianerna och Dackarna. Vetlanda har ett kanonlag nu när de fått in Zmarzlik (Bartosz). Han har ju imponerat stort i GP-tävlingarna den sista tiden. Det verkar också som att Micke Wireband i Vetlanda (lagledare) haft en tanke med att han har kört både Zmarzlik och Simon Wozniak i laget i slutet av grundserien. Jag har samtidigt hela tiden varnat för Masarna, som fått in Nicki Pedersen. Vi vet vad han kan. Nicki är en tuffing och har sett vass ut i Polen. Han kan få med sig de andra förarna i ett slutspel. Vetlanda är kanske lite starkare, men det är helt vidöppet. Jag tror att de som vinner den här matchen är ett finallag. 

Vetlanda Speedway: 1) Andreas Lyager, 2) Victor Palovaara, 3) Bartosz Zmarzlik, 4) Peter Ljung, 5) Filip Hjelmland, 6) Szymon Wozniak, 7) Alexander Woentin. Masarna: 1) Antonio Lindbäck, 2) David Bellego, 3) Kim Nilsson, 4) Przemyslaw Pawlicki, 5) Nicki Pedersen, 6) Philip Hellström Bängs, 7) Alexander Liljekvist.

PIRATERNA-LEJONEN:

Kommentar: Jag kommer följa den matchen på plats. Det är ettan mot åttan i grundserien – och ja...det här är en match som Lejonen ska ta hem. Det ska mycket till för att Piraterna ska kunna rubba Lejonen. För Lejonen tror jag det är viktigt att de kör in ett lag som ska kunna hävda sig bra i en semi och eventuell final. 

Piraterna: 1) Peter Kildemand, 2) Broc Nicol, 3) Jonas Davidsson, 4) Jonas Seifert, 5) Thomas Jörgensen, 6) Rasmus Broberg, 7) Henrik Bergström. Lejonen: 1) Nicolai Klindt, 2) Mathias Thörnblom, 3) Robert Lambert, 4) Linus Eklöf, 5) Rohan Tungate, 6) Kacper Woryna, 7) Casper Henriksson.

Om vi tittar längre fram. Vilken är din guldaspirant till att bli svensk mästare 2020?

– Svårt att säga, mycket svårt. Som det ser ut nu har jag tre heta kandidater i Västervik, Vetlanda och Masarna. Om Dackarna får med sig Dudek och Janowski är de också med där. Jag höjer också ett varningens finger för Lejonen. De har ett jämnt lag. Det är öppet. Jag tror däremot inte att Piraterna, Indianerna eller Rospiggarna kommer att kunna utmana om guldet. Som vanligt handlar det också om att pricka formen i höst och det gäller att ha alla "gubbar" hela och skadefria.

* Ni kan följa kvartsfinalmatcherna mellan Indianerna och Dackarna på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Både tisdagens och onsdagens match startar 19:00.

Oliver Berntzon är redo att köra mot Indianerna, efter den otäcka kraschen mot Västervik.
Oliver Berntzon är redo att köra mot Indianerna, efter den otäcka kraschen mot Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!