Överlycklig efter att första VM-guldet säkrats

När det väl gällde visade Artem Laguta klassen när han blev den förste ryske världsmästaren.

Artem Laguta är nybliven världsmästare.

Artem Laguta är nybliven världsmästare.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Speedway2021-10-02 21:49

Efter tre heat såg det dock inte ljust ut för Västervik Speedways ryske stjärna i och med att han bara tagit tre poäng, men tack vare två raka heatsegrar kvalificerade sig Laguta till semifinal.

VM-guldet säkrades i semifinalen när Laguta vann före regerande världsmästaren Bartosz Zmarzlik, som var nio poäng efter Laguta inför den sista deltävlingen i polska Torun. Segermarginalen blev till slut tre poäng.

– Det här var en mycket bra dag för mig. Det är väldigt trevligt och jag är väldigt glad. Under de tre första heaten hade vi problem med farten. Mitt fjärde heat var från bana fyra och jag visste att om jag inte vann blev det ingen semifinal för mig. Jag visste detta och hade "bara vinna, bara vinna" i mitt huvud. I semin var det Bartosz på bana ett och jag på bana tre. Jag visste att jag behövde en bra start och jag lyckades, säger Artem Laguta till speedwaygp.com

I finalheatet blev det en fjärdeplats för Laguta. Tävlingen vanns av Zmarzlik före Emil Sajfutdinov, som tog VM-bronset, och Maciej Janowski som blev trea i heatet.

– För att slå Bartek måste du vara stark. Jag vet att Bartek kommer att bli stark de kommande säsongerna framöver. Jag ansträngde mig mycket för att bli starkare i år eftersom jag vet att Bartek inte kommer att ge upp i framtiden, säger Artem Laguta till speedwaygp.com

Det blev inget tredje VM-brons för Fredrik Lindgren eftersom han även i den sista GP-tävlingen missade semifinal sedan han kört in sju poäng. Därmed blev han tia som innebar en fjärdeplats i GP-serien. Avståndet upp till bronsplatsen blev till slut 20 poäng.

Ytterligare två Västerviksförare fick vara med när GP-säsongen avslutades.

Pawel Przedpelski, som hade fått ett wild card, slutade på elfte plats sedan han kört in fem poäng. Jaimon Lidsey fick göra debut i GP-sammanhang på lördagskvällen när han ersatte skadade Martin Vaculik. Lidsey körde in en poäng och slutade på 16:e plats.

Svenske Oliver Berntzon körde in fyra poäng och kom på 13:e plats. Totalt i GP-serien hamnade Berntzon på 15:e plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!