Dackeordföranden: "Kom inte som någon kalldusch"

Tre år. Det fick räcka. Här tycker Dackeordföranden till om Peter Karlssons beslut att sluta. "Han har betytt mycket", säger Tomas Karlsson.

Tomas Karlsson och Dackarna får ny leta efter en ny lagledare efter avgående Peter Karlsson.

Tomas Karlsson och Dackarna får ny leta efter en ny lagledare efter avgående Peter Karlsson.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2020-10-08 12:38

Beskedet att Peter Karlsson slutar som lagledare i Dackarna offentliggjordes under torsdagsförmiddagen. 

Blev ni överraskade?

– Nej, det kom inte som någon kalldusch. Dessutom har vi vetat om det ett par dagar, säger ordföranden Tomas Karlsson. 

Han hade helst sett att PK hade fortsatt i rollen som lagledare. 

– Vi hade hoppats få ett annat svar. Folk kanske tror att det är en schism som ligger bakom, men så är det inte alls. Vi har varit jättenöjda med Peter. Han har fört oss till två SM-finaler, sen blev det tyvärr en tråkig avslutning i år. Och risken är att det är det som vissa kommer ihåg. 

– Vi har haft fantastiska lag under hans ledning. Och det har Peter stor del i. Det är inte många som har ett sånt kontaktnät som han har inom speedwaysporten. Det har varit värt ofantligt mycket med hans ingångar till olika förare. 

Tomas Karlsson säger vidare att när Peter Karlsson och Johan Karlsson tog uppdraget, var de ganska tydliga med att det var just tre år som gällde. 

– Så var det. Det enda som inte stämde var att det inte blev något SM-guld, men så är det. En anledning tror jag till varför han väljer att lämna, är att han driver ett företag och alla som gör det vet vilken tid det tar i anspråk. Beslutet har nog växt fram över tid. 

Vad har ni fått för reaktioner från förare i klubben?

– Vi kom överens med Peter att han själv skulle informera dem. Det är mest naturligt eftersom det är han som haft den närmaste kontakten med förarna. De kommer säkert tycka det är synd och vi får hoppas att de inte kört hos oss bara för hans skull. 

Har ni någon klar ersättare?

– Nej. Vi tittar brett. Vi har inte något namn som vi tagit kontakt med än, däremot finns det några andra som självmant visat ett intresse. Problemet är att det inte finns en uppsjö av ledare inom speedway. Det kanske vore intressant att testa en ledare inom ett helt annat område inom idrotten. Anders Fröjd (Lejonen) kommer exempelvis från hockeyn. 

När hoppas ni göra klart med ny lagledare?

– Så snabbt som möjligt. Det är ännu svårare att göra klart med förare om inte den biten är klar.

Dackarna har ingen förare kontrakterad för nästa säsong. Och det är ett medvetet val. 

– Det finns en sån stor osäkerhet hur nästa säsong kommer att bli. Får vi leva med coronaeffekterna även 2021? Kommer vi ha sex eller sju förare? Vi vet inte än hur det blir.  Vi har sagt att vi inte vill ha för bråttom. Sedan har vi pratat med flera förare att vi vill de ska vara kvar, säger Tomas Karlsson och poängterar att han och styrelsen självfallet vill att Dackarna ska ha ett så slagkraftigt lag som möjligt och att de ska jobba efter det. 

Som i allt har ekonomin en nyckelroll.

– Vi ska ha ett ESS-möte nästa vecka. Där kommer vi att gå igenom mycket tillsammans med de andra klubbarna. För vår del är det självklart viktigt att vara sansade när det gäller ekonomin. Och det har gått över förväntan den här säsongen, tack vare våra sponsorer och supporters. Vi kommer inte att nå ett drömresultat, men jag tror inte att det blir minus i alla fall. 

Men som sagt...nu får Dackarna leta ny lagledare. Tre år på posten som ledare fick räcka för Peter Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!