Teurnberg står stadigt – trots drömstarten: "Halvtid"

Imponerande. Drömstart. Fantastisk racing. Inte märktes det att det var evigheter sedan Dackarna senast körde. Inte ett dyft. Målillalaget briljerade och vann med 49–41 på bortaplan. "Det är bra, men bara halvtid", säger Dackelagledaren Mikael Teurnberg den sköna vinsten.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg har koll på protokollet tillsammans med Maciej Janowski.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg har koll på protokollet tillsammans med Maciej Janowski.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-09-05 21:49

Han poängterar tydligt att det just är halvtid. Hälften av heaten är körda. Den andra halvan återstår, i Målilla. 

– Det gäller att stå stadigt med båda fötterna på marken. Vi tar inte ut något i förskott. Jag vet hur det var 2018, då jag var lagledare i Rospiggarna. Vi ledde med tolv poäng efter första semifinalen och förlorade med 14 i returen mot Smederna. Men självklart leder jag hellre med åtta poäng, än ligger under med samma siffror. 

Hur vi än vrider och vänder på saken. Det här var ett rejält styrkebesked av mästarna från 2022. 

Det var nog inte många som tippade att Dackarna skulle få med sig en ledning på åtta poäng från mötet i Gislaved. 

undefined
Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg har koll på protokollet tillsammans med Maciej Janowski.

Hur summerar du matchen?

– Vi tryckte verkligen på hur viktigt det var att hänga med i början, särskilt de fyra första heaten. Och det var vi. Visst hade Lebedevs (Andzejs) motorproblem i sitt första och Kurtz (Brady) kom inte riktigt igång, men ändå hängde vi med bra. 

Efter en bra Dackeinledning, vände Lejonen och hade några poängs övervikt. Då slog Daniel Bewley och Rasmus Jensen till och fixade Dackarnas första femetta i det sjunde heatet. Det var viktigt för fortsättningen. Dubbelsegern där innebar oavgjort i matchen. Därefter följdes lagen åt fram till paus. Men sen...då var det nästan bara ett lag på banan. 

– Jag är jäkligt nöjd med avslutningen, säger Mikael Teurnberg. 

Vi förstår det. Med en Maciej Janowski i superform, en raket i Andzejs Lebedevs och övriga Dackeförare med bra fart i maskineriet susade Dackarna ifrån. Lejonen hade inte mycket att sätta emot, inte ens världens bäste förare Bartosz Zmarzlik. 

– Janowski var otrolig. Han kliver verkligen fram och gör årets bästa match. Och titta på Lebedevs. Som han kom tillbaka, säger Teurnberg och berömmer både dem och laget. 

undefined
Dackarna fick fira en seger med åtta poäng i Gislaved tillsammans med sina tillresta supportrar.

Till slut blev det 49–41 för Dackarna. Det sista heatet var mer eller mindre ren defilering då Lebedevs i par med Janowski var långt före Lejonparet. 

Nästa tisdag är det retur. Dackarna har som ni förstår skaffat sig ett bra utgångsläge. 

– Man kan nästan säga att vi har ena foten i finalen. Det här var en riktigt bra match av oss, säger kaptenen Rasmus Jensen. 

Dackarnas lagkapten Rasmus Jensen var nöjd med lagets insats mot Lejonen.
Dackarnas lagkapten Rasmus Jensen var nöjd med lagets insats mot Lejonen.
Poängplockare

Dackarna: Maciej Janowski 14, Andzejs Lebedevs 10, Daniel Bewley 9, Rasmus Jensen 7, Filip Hjelmland 4, Brady Kurtz 3, Ludvig Lindgren 2.
Lejonen: Bartosz Zmarzlik 15, Dominik Kubera 8, Oliver Berntzon 6, Jaroslaw Hampel 5, Matias Nielsen 4, Casper Henriksson 2, Daniel Henderson 1. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!