Dackarna jagar nytt guld – utan Janowski?

Mästare 2023. Frågan är om Dackarna blir lika starka 2024? Lagledaren Mikael Teurnberg är ganska övertygad om det. Vi tog ett längre snack med honom om truppen, om statusen på Maciej Janowski och en hel del annat.

Mikael Teurnberg har kommit en bra bit på väg med lagbygget inför 2024.

Mikael Teurnberg har kommit en bra bit på väg med lagbygget inför 2024.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-12-13 06:30

Ni minns hur det var. Dackarna firade stort när SM-titeln bärgades på Skrotfrag Arena i slutet av september. Rivalen Västervik besegrades i en tät och dramatisk finaluppgörelse över två matcher. Det var Dackarnas andra guld de senaste tre åren, tillika Mikael Teurnbergs andra guld i klubben. 

Det är historia nu. Nu blickar både han och Dackarna framåt. Mot ett minst lika intressant 2024. Mycket har hänt i lagbygget, där det mesta faktiskt redan är klart. 

Vad har du för känsla?

– Jag har en väldigt bra känsla. Vi ska definitivt vara med och fajtas om medaljerna nästa år också. Vi vill såklart vara en guldaspirant. 

Pusslet för en ny framgångsrik säsong har lagts, ett efter ett. Från världsstjärnan Daniel Bewley till Andzejs Lebedevs, Rasmus Jensen, Filip Hjelmland, Brady Kurtz, Noel Wahlqvist och Avon van Dyck. De kryddas av nyförvärven Ryan Douglas och Timo Lahti. 

Frågan är då hur det blir med stjärnan Maciej Janowski?

– Vi har pratat under hösten, men vi är inte överens. Vi har två parametrar att gå efter, dels klubbens budget och förarsnittet. Vi ser såklart till vad vi tror är för klubbens bästa.

Är han Dackarnas bäst betalde förare? 

– Han är en av de dyraste, så är det. 

Är han fortfarande aktuell?

– Ja, han är inte avskriven. Vi har en förare till att ta in i truppen med ett snitt över 0.500. Den vi ska ha in i truppen kan vara allt från en GP-förare till en lovande kille. Vi har till den 28 februari att hitta rätt. 

undefined
Dackarnas Mikael Teurnberg i samspråk med Daniel Bewley och Rasmus Jensen.

Dackelagledaren är hur som helst mycket nöjd med nuvarande lagbygge. 

– Absolut. Jag vill ha förare med attityd och karaktär och det har vi. Det finns stor potential i det här laget, där alla förare har utrymme att höja sina snitt. Jag kan säga att tre av våra toppförare (Bewley, Jensen och Lebedevs) var hårt uppvaktade av andra klubbar inför nästa säsong. Så jag är väldigt glad över att vi lyckades behålla alla tre, säger Teurnberg och fortsätter:

– I mitt huvud har jag en startsjua klar, men hur den ser ut nu vill jag inte säga, haha. 

Hur tänker du kring Brady Kurtz. Kommer det vara ett liknade upplägg som det han hade i år?

– Han var väldigt viktig för oss när han kom in i somras och betydde jättemycket. Det blir något liknande nästa år, men tanken är att han ska köra lite fler matcher och kanske komma in i ett tidigare skede. Sen är det inte säkert att Daniel Bewley kommer köra alla matcher 2024. Han var otroligt bra nästan hela säsongen, men var lite sliten i slutet eftersom han matchat så hårt. Det kan bli så att han står över några matcher, beroende på schema och hur det ser ut. Men det är jag i så fall inte orolig för när vi fått in Timo Lahti och Ryan Douglas.

Om vi tittar till de andra lagen i serien. Vilka ser starka ut?

– Västervik blir farliga. De har tagit in killar som Robert Lambert, Max Fricke och Luke Becker och också behållit duktiga förare. Och de jagar ju det där guldet. Lejonen ser också bra ut. Just nu ser det ut som att Smålandslagen blir bra igen. Sen vet man aldrig med Smederna.

Hur ser du på att Vargarna är tillbaka i högsta serien och att ni är åtta lag nu?

– Mycket bra. Vargarna är en klassisk klubb med en väldigt speciell hemmabana. Där kan de bli svåra att tas med. Det är positivt för svensk speedway att de kör på den högsta nivån igen. Att vi dessutom är åtta lag är extra roligt. Nu slipper ett lag stå över varje omgång och förhoppningsvis blir det en hemmamatch varannan vecka.

undefined
Mikael Teurnberg följer nervöst det 13:e heatet där Dackarna till slut tog en "femetta" och säkrade finalplatsen.

Men dit och till seriestarten är det fortfarande långt. Trots det har Dackelagledaren kalendern i det närmaste fulltecknad.

– Det har varit mycket med lagbygget kombinerat med det marknadsmässiga. Det tar ganska mycket tid. Jag åker runt en hel del och besöker företag och partners. Och det är klart att guldet inte har gått obemärkt förbi när det gäller den biten. Där känner vi en medvind och vi märker redan nu att många är sugna på nästa speedwaysäsong. Glädjande nog gick ju publiksiffrorna upp också där vi landade strax under 3 000 åskådare i snitt.

Ett nytt år står för dörren. Och det ska han bland annat fira in i Finland, i staden Kouvola av alla ställen.

– Ja, haha. Så blir det. Jag och min sambo ska faktiskt på Timo Lahtis bröllop. Jag känner honom så bra och tog honom till Rospiggarna när han var ung. Nu ska han köra för Dackarna och det tror jag blir riktigt bra.

Precis som Teurnberg tror att det blir för Dackarna. Med eller utan Janowski.

Viktig förlängning. Kaptenen Rasmus Jensen fortsätter i Dackarna.
Viktig förlängning. Kaptenen Rasmus Jensen fortsätter i Dackarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!