Tuff uppgift för Dackarna: "Måste starta bättre"

Ett lag hemma. Ett helt annat borta. Jo, Dackarna lär få bekänna färg när Rospiggarna väntar i Hallstavik på tisdag. "De kommer med ett starkt lag", säger den förre ikonen i Rospiggarna, Mikael Teurnberg.

Daniel Bewley och Filip Hjelmland i samspråk. Dackeduon jagar revansch borta mot Rospiggarna på tisdagen.

Daniel Bewley och Filip Hjelmland i samspråk. Dackeduon jagar revansch borta mot Rospiggarna på tisdagen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-05-15 19:30

Tjugo år som förare. Nio som ledare. Det gav bland annat tre SM-guld – och något av ikonstatus i Rospiggarna. 

Det var då. Nu är det Dackarna som gäller för Mikael Teurnberg. Så här går hans tankar inför bortamötet mot klubben han känner så väl:

– Klart att det blir tufft och en jättesvår match. De vann hemma mot Smederna (regerande svenska mästare) i den första omgången, sen hade de ett helt annat lag borta mot Lejonen. Nu har de samma förare igen som mot Smederna och bland annat en GP-förare (Kim Nilsson) på reservplats.

Dackarna å sin sida kommer från en svag premiär hemma mot Indianerna. Då var det inte så mycket som stämde, speciellt inte starterna. 

– Det var nästan katastrof. Vi hängde inte med där. Mot Rospiggarna kommer det att bli helt avgörande. På den nya banan är det väldigt viktigt att komma iväg snabbt från start då den inte inbjuder till så mycket omkörningar. I deras premiär tror jag det var en omkörning på hela matchen, något ditåt. 

Teurnberg poängterar vikten av att hitta rätt inställning på speedwayhojarna:

– Vi får slå våra kloka huvuden ihop och göra det tillsammans. Förhoppningsvis har både Lebedevs (Andzejs) och Rasmus Jensen en del att komma med där, då de kört i Rospiggarna. Lebedevs var där förra säsongen. 

Dackarna gör en förändring laget, då Adrian Gala debuterar. Den 28-årige polacken ersätter Noel Wahlqvist. Samtidigt tar Filip Hjelmland ena reservplatsen. 

– Jag hoppas att Gala kan bli en injektion. Han körde bra för några dagar sedan då han kvalade i polska mästerskapen. Där besegrade han flera namnkunniga förare. Han är också riktigt startsnabb. 

Dackarnas GP-förare Maciej Janowski och Daniel Bewley blandade och gav i helgens deltävling i Polen, som för övrigt vanns av Fredrik Lindgren.

– Janowski missade semifinal med knapp marginal. Bewley tog sig vidare, men fick ge sig mot Lindgren i sin semifinal och åkte ut. 

Rospiggarna: 1) Kaj Huckenbeck, 2) Victor Palovaara, 3) Timo Lahti, 4) Grzegorz Zengota, 5) Antonio Lindbäck, 6) Dimitri Bergé, 7) Kim Nilsson. 

Dackarna: 1) Daniel Bewley, 2) Adrian Gala, 3) Rasmus Jensen, 4) Andzejs Lebedevs, 5) Maciel Janowski, 6) Filip Hjelmland, 7) Ludvig Lindgren. 

Fotnot:  Vi liverapporterar från matchen med start 18.50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!