En bojkott kan slå hårt mot svenska ligan

Rysslands invasion av Ukraina kan komma att påverka den svenska högstaligan i speedway.

Dackarnas rival Västervik kan drabbas hårt, om ryska förare stängs av.

Dackarnas rival Västervik kan drabbas hårt, om ryska förare stängs av.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2022-03-03 09:00

Fler och fler internationella idrottsförbund förbjuder ryska idrottare att tävla internationellt. Hur det blir med de ryska förarnas medverkan i svenska Bauhausligan, som har seriepremiär den 3 maj, är inte bestämt i dagsläget.

Om det blir en bojkott kommer vissa lag att drabbas hårt. Västervik, som har tre ryska förare i truppen, är ett av dem. Artem Laguta, Gleb Chugunov och Viktor Kulakov är alla ryssar. Laguta har även polskt pass. Chugunov har både polskt pass samt kör på polsk licens medan Kulakov bara har ryskt pass.

– I dagsläget spekulerar vi ingenting. Vi lugnar oss tills högre insatser tar sina beslut. Vi får lyssna på vad Riksidrottsförbundet och Svemo säger. Det diskuteras flitigt mellan olika instanser, säger Västervik Speedways sportchef Morgan Andersson.

Om det blir en bojkott hur skulle det påverka er?

– Det får vi titta på om det blir aktuellt. Vi är lite lyckligt lottade och kan köpa oss tid för att se hur allt faller på plats med sanktioner. Det är flera andra ligor som har sina premiärer innan vi har vår premiär. Det är ett jobbigt läge helt klart, svarar Andersson.

Enligt Mikael Holmstrand, ordförande i Elitspeedway Sverige, ska klubbarna som eventuellt berörs av en bojkott kunna byta ut sin ryska förare om det blir nödvändigt, utan att det påverkar de fem transferkorten som respektive klubb har.

– Det tar jag som en självklarhet att vi inte ska bli drabbade av detta. För mig är det inte alternativ, utan ett måste, menar Morgan Andersson.

Mikael Holmstrand berättar hur ESS resonerar kring ryssarnas vara eller inte vara i den svenska Bauhausligan. Där finns det några olika scenarion som man tittar på.

– För vår del har vi ett par månader kvar till säsongsstart men vi följer givetvis utvecklingen noga och har påkallat ett möte med förbundet för att diskutera situationen tillsammans och de eventuella scenarion vi kan komma att ställas inför. Det är en komplex situation med många parametrar. Hur ser man till exempel på landslag kontra enskilda idrottare, hur agerar andra länder, hur ser det ut med dubbla medborgarskap och licenser och så vidare?, säger Mikael Holmstrand till speedwaysfans.se

Förutom Västervik så har Vetlanda en rysk förare i sin trupp och det är Sergey Logachew. Viktor Trofimov, Dackarna, och Aleksandr Loktaev, Vetlanda, är båda från Ukraina och får i dagsläget inte lämna sitt hemland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!