Är det nu det ska ske – Hjelmland? "Lovande länge"

På tisdag är det dags. Dackarna mot Indianerna. Filip Hjelmland lär vara högaktuell att starta i premiären. Och det är en hårt fokuserad Mariannelundskille vi träffar på motorstadion innan den riktiga högsäsongen dragit igång.

Filip Hjelmland har satsat hårt inför säsongen.

Filip Hjelmland har satsat hårt inför säsongen.

Foto: Filip Hjelmland har satsat hårt inför säsongen.

Speedway2023-05-07 12:21

2022 var inte direkt någon säsong som 24-åringen blickar tillbaka mot med glädje. Det var en säsong störd av skador – och ett klubbyte då Vetlanda drog sig ur Bauhausligan på grund av ekonomiska bekymmer. Det i sin tur öppnade för körning i Dackarna. 

Det var då. Nu är nu. Och Filip Hjelmland är laddad till tusen. Han vill hitta tillbaka till tidigare framgångsrika säsonger. 

Det finns saker och detaljer som talar för det. 

– Det känns som att jag gjort allt vad jag har kunnat, säger han till Sporten när vi pratar med honom i depån inför ett träningsåk på Skrotfrag Arena.

Detta inrymmer allt från maskinmaterial, till den fysiska träningen och saker som kost och sömn. 

– Jag har aldrig tidigare gått igenom maskinerna så noggrant och mycket som inför den här säsongen. Det är allt från chassit till motorer. Vi har gjort justeringar och ändringar, som känns bra. 

När det gäller den fysiska biten så har han också tänkt om och blivit mer allsidig och allround. 

– Jag har kört mer intervallpass med löpning, roddmaskin och så har det blivit en hel del enduro också. 

Allt sammantaget har även gjort att han gått ner åtta kilo. 

Satsningen är hård och seriös. 

– Klart att jag vill ha resultat med allt arbete man lägger ner. Jag ser det lite som en nystart, som en Hjelmland 2.0, haha. Visst är jag fortfarande ung, 24 år, men nu gäller att ta steget till att bli riktigt "vuxen" i speedwaysammanhang. Det känns som att jag ha varit ung och lovande ganska länge nu.

Vad är dina tankar om Dackarna?

– Det är ett jäkligt spännande lag, där alla förare har utvecklingspotential att höja sig. Jag har inställningen att vilja vara här i klubben under lång tid. Och det ska bli roligt att köra med Daniel Bewley. Vi är i samma ålder och klickar bra ihop. Det är en go kille som jag trivs med. 

Britten Bewley fick något av ett genombrott förra året, då han bland annat vann två GP-tävlingar. 

Utöver Dackarna ser Filip Hjelmland fram emot att vara en del i landslagstruppen 2023, där upplägget är delvis ett annat än tidigare. I Polen kör han för Kolejarz Opole och för Vetlanda MS i Allsvenskan. 

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg tror på ett bra år för Hjelmland.

– Det känns som att han har något bra på gång och förhoppningen är att han ska hitta tillbaka till det han presterade 2021. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om