Smedernas tredje raka final - trots tvivel

Dubbla regerande mästarna Smederna ska köra sin tredje raka final mot Dackarna. Eskilstunalagets Jerker Eriksson förklarar varför det gått så bra.

Smedernas lagledare Jerker Eriksson tror laget har stora chanser i finalen mot Dackarna.

Smedernas lagledare Jerker Eriksson tror laget har stora chanser i finalen mot Dackarna.

Foto: Anders Nilsson

Speedway2019-09-23 15:14

 – Vi har haft en gemensam målsättning hela tiden i laget. Vi krigar för varandra och för laget. Alla har gjort sitt jobb, säger lagledaren i Smederna om denna säsong, som blivit ännu en framgångssaga efter två raka guld. 

Inför säsongen 2019 var det nog få som trodde att Smederna skulle kunna ta ett tredje guld. De blev av med förare som Niels-Kristian Iversen, Mikkel Michelsen och Krzysztof Buczkowski. Nu är de plötsligt i ännu en SM-final. 

Uppenbarligen har lagledaren Jerker Eriksson fått ihop ett bra lag ännu en gång. 

 – Inför säsongen var det nog många som tänkte att vi hade ett sämre lag på pappret än tidigare. Det kan jag hålla med om. Det blir ju lätt så när man vinner. Det går bra och snitten körs upp. Då kan man inte ha kvar samma lag utan måste byta ut några av de med högt snitt. Det gäller att försöka hitta förare man tror kan höja sitt snitt. En av de bidragande faktorerna till att det gått så bra senaste tiden är Gleb Chugunov, som utvecklats mycket och kört hem många poäng åt oss. 

Även när serien var avslutad och Smederna hamnade på en fjärdeplats var till exempel Vetlanda en större favorit till guldet än Eskilstunalaget. Men efter segrar mot Lejonen och just Vetlanda har dubbla regerande mästarna tagit sig till ytterligare en final. Det är som att de har en nivå extra när det vankas slutspel. 

 – Ja, lite så är det ju. Det är ju i slutspelet det är som viktigast att köra bra. Det har vi lyckats med. Jag kan inte riktigt sätta ord på varför vi kör så bra i slutspelsmatcher, men något är det. Det gäller att vara beredda att köra en nivå högre än vanligt. Alla måste prestera. Det beror lite på vilka individer man har i laget också. Våra förare har verkligen gett allt och kämpat sig till den här finalplatsen, funderar Eriksson. 

Under tisdagskvällen körs den första av två finalmöten mellan Smederna och Dackarna. Inför första mötet i Eskilstuna är lagledaren Jerker Eriksson väldigt laddad:

 – Det ska bli kul och vi ser fram emot de här två finalmatcherna. Det vore ju fantastiskt med ett tredje raka guld, men Dackarna är ett bra lag så det kommer bli en rejäl utmaning, konstaterar han. 

 – Jag tror vi har goda chanser. Sedan beror det mycket på dagsform och så. Man vet aldrig med speedway, ibland kan det rinna iväg, och tappar vi till tjugo poängs underläge eller liknande blir det tufft, men om vi kan göra en bra första match har vi alla chanser. 

Smederna-Dackarna

Dackarnas lag: 1) Maciej Janowski, 2) Piotr Pawlicki, 3) Oliver Berntzon, 4) Jacob Thorssell, 5) Patryk Dudek, 6) Frederik Jakobsen, 7) Kacper Gomolski.

Smedernas lag: 1) Michael Jepsen Jensen, 2) Andzejs Lebedevs, 3) Fredrik Lindgren, 4) Gleb Chugunov, 5) Przemyslaw Pawlicki, 6) Adrian Miedzinski, 7) Linus Eklöf.

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!