SM-guldet fixat - nu laddar han för Lag-VM

Sådär. Nu kan Vimmerbyföraren Filip Bengtsson titulera sig femfaldig SM-vinnare i motocross. En stark prestation av 28-åringen. Han värderar guldet högt: "Det var nog det roligaste guldet i karriären".

Klappat och klart. Vimmerbyföraren Filip Bengtsson vann SM och siktar nu på Lag-VM.

Klappat och klart. Vimmerbyföraren Filip Bengtsson vann SM och siktar nu på Lag-VM.

Foto: Peter Jigerström

Sport2019-09-19 18:00

Här utvecklar han varför det kändes så:

–  Det var allting. Jag hade ett team bakom mig här i Vimmerby och det kändes väldigt speciellt. De ville det här lika mycket som mig, kanske ännu mer. En annan sak är att jag körde mitt första år med Husqvarna-cykel och det har fungerat jäkligt bra hela tiden. 

Det har gått några dagar sedan guldet bärgades. Han ger ett piggt intryck, men han känner en viss trötthet.

–  En säsong är lång och kroppen börjar bli lite sliten, säger han och smuttar på en Café Latte. 

–  Och någonstans har det funnits en anspänning. Trots att jag inte direkt känt av någon större nervositet inför avgörandet som var i helgen, så var det nog så ändå. 

Bengtsson hade saken helt i egna händer inför den sista SM-deltävlingen i Tibro. Ende konkurrenten om guldet, Anton Gole, var mer eller mindre tvingad att vinna de båda avslutande heaten. 

Hur var dina tankar inför tävlingen?

– Jag visste att det räckte att komma på placeringen bakom Gole för att säkra guldet. Jag fick också en bra start i det första heatet, men så fick jag en sladd och körde över en vall. Där tappade jag många placeringar. Jag körde upp mig till en tredjeplats, men var ganska långt efter Gole och Brylyakow (Vsevolod).

–  Jag kände ändå att jag hade bra fart. 

Förutsättningarna inför det allra sista heatet i MX1-klassen var att det räckte med en ynka poäng för att guldet skulle bli hans. Det innebar en 20:e plats. Det blev mycket bättre än så.

–  Jag kom iväg bra från start igen och låg länge tvåa. Jag kände att jag var lite snabbare än Gole och ville kanske egentligen försöka vinna heatet. Men då började jag tänka på de andra i mitt team. Att det bara var onödigt att sätta mig i svåra situationer. Det är så mycket som kan hända. 

Bengtsson valde att låta snabbe ryssen Brylyakow passera och bevakade enkelt sin tredjeplats i heatet. 

Det inträffade inga missöden. Han tog sig i mål. Guldet var i hamn. 

–  Det var otroligt skönt. 

Det var många som gladdes åt framgången.

–  Jag hade stort stöd. Det var nog ett 30-tal från Vimmerby-trakten som var på plats i Tibro. 

Filip Bengtsson hyllar sitt team lite extra. 

–  Oscar (Blom) har inte minst en stor del i det här. Han har gått in för det här lika hårt som jag och har skött cykeln pedantiskt. Han var ganska nervös innan sista heatet, säger "Fillibangen" och skrattar till. 

–  Jag vet inte hur många gånger han kollade att han hade tankat...

Bengtsson har i många år varit en av de absolut bästa crossförarna i landet. Frågan är om han någonsin tidigare varit så här bra. 

–  Det har känts så himla bra. Det här är två nivåer bättre än förra året, säger han glatt. Så här tuff konkurrens har jag heller inte haft när jag vunnit de andra SM-gulden.

Och så kommer vi in på framtiden. Bengtsson berättar att han kommer köra vidare med samma team och märke. 

Snart stundar också Lag-VM i holländska Assen. En höjdare för honom. 

–  Det här blir mitt åttonde Lag-VM. Det är den största tävlingen i vår idrott. När VM kördes i Frankrike för något år sedan så var det 80 000 åskådare. Det kommer bli massor av publik i år också. Holland är storfavorit till guldet. 

Och vad är Sveriges chanser?

–  Bra. Jag tror att vi kan hamna strax bakom de absoluta topplagen. 

Utöver Bengtsson representeras Sverige av Anton Gole i Open-klassen och Albin Östlund i MX2. Östlund är för övrigt son till skidlegenden "Billan" Östlund. 

l

Filip Bengtsson tog sitt femte SM-guld
Filip Bengtsson tog sitt femte SM-guld
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!