VC-premiär kan påverkas av nya coronaåtgärder

Smittotalen stiger ute i Europa. Samtidigt väntar i helgen världscup i skidskytte med publik och andra tillresta i Östersund. –Pandemin märks ganska påtagligt. Men vi känner oss trygga i att kunna hantera det, säger projektledaren Martin Ohlsson.

Svenska stjärnorna Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg tävlar i världscuppremiären i Östersund. Arkivbild.

Svenska stjärnorna Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg tävlar i världscuppremiären i Östersund. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2021-11-23 17:16

Östersund fick en extra världscuptävling när Internationella skidskytteförbundet (IBU) i våras valde att stryka en planerad tävling i Belarus från vinterns program.

Utöver den sedan tidigare inplanerade tävlingshelgen den 2–5 december placerades även årets säsongspremiär, nu i helgen, på Östersunds skidstadion.

Det gör att arrangörerna står inför ett evenemang på varsin sida om de nya svenska smittskyddsåtgärderna som kan börja gälla den 1 december.

– Den stora saken är ju att beslutet inte ens är fattat av regeringen. Men vi har haft en väldigt bra dialog med kommunen, polisen, länsstyrelsen och Riksidrottsförbundet och försökt att tolka läget, säger Martin Ohlsson, som är projektledare för världscuptävlingarna.

– Sedan exakt vad som kommer att omfattas och hur det ska tolkas, det vet vi ju inte än.

Publiken tillbaka

Till skillnad från i mars, när världscupavslutningen hölls i Östersund, gör publiken comeback i premiären. På tisdagen hade omkring 3 000 biljetter till premiärhelgen sålts.

Frågan nu är dock hur publiktälten kommer att klassificeras i de nya åtgärderna.

– Men vi är inte oroliga oavsett. Så fort vi har rätt information får vi fatta ett korrekt beslut kring hur vi eventuellt ska hantera vaccinationsbevis i våra publiktält, säger Martin Ohlsson.

– Vi vet vad som gäller första helgen, sedan följer vi utvecklingen kring vad som gäller för den 1 december.

Samtidigt som det finns vissa osäkerheter kring de svenska åtgärderna har smittotalen ute i Europa stigit den senaste tiden.

Det påverkar dock inte världscuptävlingarna i sig nämnvärt, enligt Martin Ohlsson.

– Det påverkar ju andra nationer, men oss har det inte påverkat så väldigt mycket, för reglerna för att få komma till Sverige har ju inte ändrats, säger han.

– Regelverket för världscupen är redan striktare än vad vi är vana vid i Sverige, så utifrån det är det ingen större förändring. Det är mest att det kommer något fler frågor från de utländska teamen.

Vaccinpass gäller

Att pandemin fortfarande pågår märks dock i allra högsta grad av även i år. IBU lade redan i fjol upp ett relativt strikt reglemente och världscuppremiären sker i samma anda.

För alla åkare, funktionärer, journalister och andra ackrediterade, är det redan nu vaccinpass eller regelbundna pcr-tester som gäller.

– Pandemin påverkar, det är ingen tvekan om det. Det är ganska påtagligt. Men samtidigt är det väldigt mycket för de vaccinerade som är relativt normalt, säger Martin Ohlsson.

– Vi tar in vaccinationsbevis från alla funktionärer och andra som ska vara inne på ackrediterat område. Är man inte vaccinerad får man lämna pcr-test var 72:a timme.

Fakta: Världscuptävlingarna i Östersund

Här är programmet för världscuppremiären samt den efterföljande tävlingshelgen i Östersund.

27 november: Distans, damer (11.45) och distans, herrar (15.00).

28 november: Sprint, damer (11.00) och sprint, herrar (13.45).

2 december: Sprint, damer (13.45) och sprint, herrar (16.30).

4 december: Jaktstart, damer (13.00) och stafett, herrar (15.10).

5 december: Stafett, damer (12.35) och jaktstart, herrar (15.15).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!