Ukrainska skidskytten: "Jag Àr rÀdd för att döda"

Ukrainas skidskyttar laddar inför helgens skidskyttepremiĂ€r i Idre. Men de Ă€r ocksĂ„ redo att direkt Ă„ka hem och strida mot Ryssland: –Kallar de pĂ„ oss kommer vi att vara dĂ€r inom nĂ„gra timmar. Jag Ă€r inte rĂ€dd att försvara mitt land, men jag Ă€r rĂ€dd för att döda, sĂ€ger Anastasiya Merkushyna, 27, som ingĂ„r Ukrainas vĂ€rldscuplag.

"MilitÀrledningen sÀger att det bÀsta vi kan göra nu för Ukraina Àr att tÀvla och göra det sÄ bra som möjligt", sÀger Anastasiya Merkushyna, pÄ plats i Idre inför helgens tÀvlingspremiÀr.

"MilitÀrledningen sÀger att det bÀsta vi kan göra nu för Ukraina Àr att tÀvla och göra det sÄ bra som möjligt", sÀger Anastasiya Merkushyna, pÄ plats i Idre inför helgens tÀvlingspremiÀr.

Foto: Nisse Schmidt/TT

Skidskytte2022-11-11 16:54

Det var i mars som IBU (Internationella skidskytteförbundet) tog initiativet till att hjÀlpa Ukrainas vÀrldscuplag i skidskytte. Sverige var en av fem nationer som nappade.

– Det var sjĂ€lvklart för oss att stĂ€lla upp, sĂ€ger Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

DĂ€rför har tio Ă„kare frĂ„n Ukraina den senaste mĂ„naden trĂ€nat i Idre. Det Ă€r fem damer frĂ„n A-laget och fem herrar frĂ„n B-laget. Övriga ukrainska Ă„kare finns pĂ„ andra platser i Europa, som exempelvis Norge och Österrike.

Kan Ă„ka hem

I helgen tÀvlar skidskyttarna i SverigepremiÀren i Idre. Om de inte blir hemkallade.

Anastasiya Merkushyna berÀttar att hon och landslagskollegorna har ett avtal med Ukrainas militÀrledning som gör att ge mÄste slÀppa allt och Äka hem om de blir kallade.

– Vi har specialdokument och tillĂ„telse att Ă„ka ut, men de kan kalla tillbaka oss och vi kommer att vara dĂ€r bara inom nĂ„gra timmar. Men militĂ€rledningen sĂ€ger att det bĂ€sta vi kan göra nu för Ukraina Ă€r att tĂ€vla och göra det sĂ„ bra som möjligt, sĂ€ger Anastasiya Merkushyna, som bland annat tagit ett silver och tre VM-brons i stafett.

Om att döda

Hon beskriver kÀnslan av att inom en dag tvingas byta en skjutvall i Idre mot ett frontavsnitt i Ukraina:

– Det kan bli aktuellt om Belarus kommer med i kriget. Om vĂ„rt land mĂ„ste försvara oss frĂ„n tvĂ„ fronter. DĂ„ kan det bli en riktigt tuff situation. Vi följer nyheterna och Ă€r redo för det.

TT: Tror du att det skulle kunna hÀnda?

– Det Ă€r stor möjlighet att det hĂ€nder. Ingen trodde att Ryssland skulle starta kriget. Nu Ă€r det stort hot frĂ„n Belarus. Vi hoppas att folket i Belarus inte lĂ„ter det hĂ€nda.

TT: Är du rĂ€dd?

– Jag Ă€r inte rĂ€dd att försvara mitt land, men jag Ă€r rĂ€dd för att döda. Jag förstĂ„r att jag mĂ„ste försvara mitt land i den hĂ€r situationen. Men att döda nĂ„gon


Hon tystnar kort och fortsÀtter:

– För mig personligen kan jag inte förestĂ€lla mig det, Ă€ven efter allt som ryssarna har gjort. Jag kan inte se mig lyfta mitt vapen för att skjuta nĂ„gon. Det Ă€r omöjligt att tĂ€nka. Men jag förstĂ„r att det Ă€r för att skydda mitt land och skydda oskyldiga mĂ€nniskor.

Följer nyheterna

NÀr de andra skidskyttarna i Idre vaknar kontrollerar de först vÀderleksprognosen. Skidskyttarna frÄn Ukraina slÄr direkt pÄ nyheterna frÄn sitt hemland:

– Vi följer hela tiden vad som hĂ€nder i frontlinjen, sĂ€ger Anastasiya Merkushyna som Ă€r glad över de senaste nyheterna att ryssarna Ă€r pĂ„ vĂ€g att lĂ€mna Cherson.

– Det Ă€r lite ljus i mörkret. Vi vinner kriget steg för steg.

Anastasiya Merkushyna berÀttar att hon har flera vÀnner som just nu strider vid fronten.

– Jag försöker hĂ„lla kontakt med dem. De sĂ€ger inte sĂ„ mycket nĂ€r jag fĂ„r kontakt. Jag vet att de gör detta för att skydda vĂ„rt land. Jag ber för dem.

Stöd frÄn Sverige

Svenske skidskyttestjÀrnan Stina Nilsson berÀttar om kÀnslan nÀr hon pÄ fredagsmorgonen sÄg det ukrainska laget:

– Jag sprang en jogg i morse och sĂ„g deras bilar som stod utanför dĂ€r de bor. Det Ă€r ett fanatiskt fint agerande frĂ„n Idre fjĂ€ll och svenskt skidskytte att hjĂ€lpa dem, sĂ€ger Nilsson.

Lagkamraten Sebastian Samuelsson hÄller med:

– Jag tycker att det hĂ€r Ă€r ett bra exempel pĂ„ hur vi kan hjĂ€lpas Ă„t inom idrotten. SjĂ€lvklart Ă€r vi fortfarande konkurrenter i tĂ€vlingsspĂ„ret men vi Ă€r ocksĂ„ en del av en och samma skidskyttegemenskap.

Anastasiya Merkushyna berÀttar att hon fÄtt mÄnga liknande reaktioner frÄn skidskyttekollegorna. Det gör henne glad:

– Jag har börjat tro pĂ„ medmĂ€nskligheten nĂ€r jag ser detta. HĂ€r pĂ„ Idre fjĂ€ll Ă€r det sĂ„ mĂ„nga som Ă€r redo att hjĂ€lp oss. Och det stöd som Ukraina fĂ„r ute i samhĂ€llet. HĂ€r ser vi flaggor och banderoller. Det Ă€r helt otroligt.

Hon berÀttar att Ukrainas skidskytteförbund har lite pengar som gör det möjligt för dem att delta i vÀrldscupen. Men det Àr tack vare denna hjÀlp utifrÄn som de har möjlighet att genomföra en försÀsong.

Flagga full av flod

NÀr Anastasiya Merkushyna fÄr frÄgan om framtiden, nÀr det blir fred i Ukraina, hur kommer hon att reagera nÀr ryssarna kommer tillbaka till sporten?

– Jag vet inte hur det skulle vara. Det finns goda och dĂ„liga mĂ€nniskor i Ryssland. Allt beror pĂ„ hur de skulle vara och om de ber om ursĂ€kt. Kanske de inte lĂ€ngre kommer att resa den blĂ„, röda, vita flaggan. Kanske byter de till nĂ„gra andra fĂ€rger. Jag kan inte förstĂ„ hur de skulle kunna resa den flaggan som Ă€r full av blod, svarar Anastasiya Merkushyna.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!