Systrarna Öberg sköt bort sig

Systrarna Elvira och Hanna Öberg sköt bort sig i sprinten i Holmenkollen. Därmed försvann i praktiken chansen till en total världscupseger. Marte Olsbu Røiseland, Norge, slutade trea, drygade ut ledningen i världscupen och säkrade segern i sprintcupen. Hemmaåkaren Tiril Eckhoff vann.

Elvira Öberg sköt bort sig i sprinten i Holmenkollen.

Elvira Öberg sköt bort sig i sprinten i Holmenkollen.

Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Skidskytte2022-03-18 14:06

Stina Nilsson blev bästa svenska på 16:e plats med två bom. Hon var placeringen bättre än Elvira Öberg.

– Det var en svag sprint och vi skjuter bort oss tidigt i loppet, säger svenske förbundskaptenen Johannes Lukas till SVT.

Elvira Öberg sköt tre bom på det inledande liggande skyttet och ännu sämre gick det för Hanna Öberg, till slut på 39:e plats, som noterades för fyra bom och sedan drog på sig ytterligare en i stående.

"Skruvade fel"

Redan där var dagen förstörd för systrarna i jakten på världscupledande Røiseland.

– Det var verkligen inte den starten jag ville ha. Jag skruvade fel, det var surt. Jag tyckte jag hade bra koll på vinden under inskjutningen, men jag läste vinden fel, säger Elvira Öberg till SVT.

Elvira Öberg hade trots den tunga starten tredje bästa åktid, men var 30 sekunder efter vinnaren Tiril Eckhoff.

– Det är långt till Tiril, men åktiden är bra med tanke på starten, säger Elvira Öberg.

Ryckte i toppen

Med två individuella lopp kvar utökade Marte Olsbu Røiseland ledningen i totala världscupen och är 106 poäng före Elvira Öberg på andra plats. Hanna Öberg tappade tredjeplatsen till Lisa Theresa Hauser som blev tvåa, sju sekunder efter Tiril Eckhoff.

Det dåliga skyttet gör också att förutsättningarna är tuff inför lördagens jaktstart. Elvira Öberg var 1.30 efter Eckhoff och Hanna Öberg hela 2.26.

Sprinten var den sista tävlingen i nationscupen och Norge säkrade segern före Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!