Sverige missade segern – sköt bort sig i stafetten

Sverige hade segerläge inför det sista skyttet i säsongens första damstafett i världscupen. Men då sköt Hanna Öberg bort sig totalt och segern gick till Norge. –Det är svårt. Jag blev förvånad när jag står där och skjuter och bommar och bommar, säger Öberg till Expressen.

Sverige och Hanna Öberg var i ledning inför det sista skyttet.

Sverige och Hanna Öberg var i ledning inför det sista skyttet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2023-11-29 16:39

Det blev rejält dramatiskt i stafetten.

I ett snöigt Östersund var Sverige en bra bit efter tätklungan halvvägs in i loppet.

Men Elvira Öberg stod för en storstilad insats på tredjesträckan och körde upp Sverige i ledning. Hon växlade sedan över till systern Hanna Öberg som hade segerläge.

Allt avgjordes på det sista skyttet där Sverige hade några sekunders marginal ned till Norge. Men skyttet blev inte alls vad Hanna Öberg hade önskat. Öberg inledde med fyra raka bom och tvingades till en straffrunda.

– Jag tror att jag blir lite passiv och går inte på som jag brukar. Då är marginalerna borta. Det är förklaringen jag kommer fram till. Det är väldigt tråkigt och det är inte det jag såg framför mig när jag stack ut, säger Hanna Öberg.

Fyra raka bom

Norskan Ingrid Landmark Tandrevold sköt desto bättre och tog över ledningen.

Hon kunde sedan tämligen komfortabelt köra i mål först av alla och leda Norge till segern. Hanna Öberg fick sedan kämpa för att säkra andraplatsen men kunde till slut ta sig i mål före Tyskland som slutade trea.

– Det är klart att vi är jätteglada för den här pallplatsen. Vi missade pall här när det var stafett i våras. Så det känns som en revansch sedan dess. Men vi hade ju känn på mer, säger Elvira Öberg till SVT.

"Vi får fira en andraplats"

Anna Magnusson körde Sveriges första sträcka och Linn Persson den andra sträckan.

– Det blev himla spännande. Jag tycker också att vi får vara nöjda, vi får fira en andraplats även om det känns som att det var så himla nära. Det kommer fler stafetter i år och jag tror att vi alla är sugna på att ta den där förstaplatsen, säger Magnusson till SVT.

Norge tog hem stafetten.
Norge tog hem stafetten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!