Sverige frånåkt – fyra i mixedstafetten

Enda laget utan straffrunda. Men ändå ingen medalj. Sverige blev frånåkt i skidskyttets mixedstafett och fick nöja sig med fjärdeplatsen. –Det är tråkigt. Men jag är inte orolig, säger Sebastian Samuelsson.

Sebastian Samuelsson går i mål som fyra, efter ett tungt slutvarv i mixedstafetten.

Sebastian Samuelsson går i mål som fyra, efter ett tungt slutvarv i mixedstafetten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-05 10:56

När Martin Ponsiluoma växlade över till Sebastian Samuelsson på slutsträckan var Sverige med i medaljracet.

Sverige låg tvåa, 17 sekunder efter det ryska laget som då var i ledning.

När Samuelsson lämnade skjutvallen efter sista skyttet var han 14 sekunder bakom det ryska laget i topp – men till bronsplatsen saknades bara fem sekunder.

Men det ville sig inte.

Svensken hängde inte alls med i spåret på slutrundan och slutade hela 41 sekunder bakom Norge – anfört av Johannes Thingnes Bø på slutsträckan. Norge var till slut 0,9 sekunder före Frankrike och 1,5 sekunder före det ryska laget.

39,5 sekunder från pallen för svensk del alltså – trots att både Norge och Frankrike drog på sig tre straffrundor var och det ryska laget drog på sig en.

– Jag tycker att jag gör en okej sträcka. Men det är klart att vi hade hade hoppats på att vinna en medalj i dag, säger Sebastian Samuelsson.

– Jag hade hoppats att jag skulle kunna ha lite mer att sätta emot än vad jag hade. Men det är bara att konstatera att de åkte otroligt fort.

"Kostade energi"

Samuelsson var inte ensam om att ha det jobbigt i spåren.

Hanna Öberg inledde för Sverige och gick ut sju sekunder bakom förstaplatsen efter sitt sista skytte – då kom ett oväntat ras.

Svenskan tappade ordentligt i spåret och växlade över som fyra till systern Elvira – hela 44 sekunder efter täten.

– Jag var lite nervös innan start, jag tror att det kostade lite energi. När det är de här förhållanden som vi har (blåsigt och kallt), får man inget gratis, sade Hanna Öberg efter sin sträcka.

Elvira Öberg, med fem extraskott totalt, stod dock för bra åkning och tog igen i spåret – vilket gjorde att hon som trea var 15 sekunder bakom toppen när hon växlade över till Ponsiluoma.

– Vi gör det vi kan och gör ändå en bra laginsats, sade Elvira i väntan på upplösningen.

"Många tävlingar kvar"

Men det blev alltså ingen medalj för Sverige i skidskyttets mixedstafett heller, efter en medaljmiss även i längdskidornas skiathlon lite tidigare på dagen.

– Men det känns riktigt kul att vi är med och fajtas, det är väl de tre bästa lagen som är framför oss, säger Martin Ponsiluoma.

Ny chans till medalj för skidskyttedamerna kommer redan på måndag, då väntar distansen. Herrarnas distans avgörs dagen därpå.

– Vi ska komma ihåg att det är ett långt OS och många tävlingar kvar, säger Sebastian Samuelsson.

– Revanschsugen tror jag är fel ord. Men det ska bli väldigt kul att fortsätta tävla. Kan jag fortsätta skjuta som jag gjorde i dag, inte minst i distanstävlingen på tisdag, då blir det roligt framöver.

Norskt guldjubel – igen.
Norskt guldjubel – igen.
Fakta: Så fortsätter skidskyttets OS

7 februari: distanslopp 15 km damer.

8 februari: distanslopp 20 km herrar.

11 februari: sprint 7,5 km damer.

12 februari: sprint 10 km herrar.

13 februari: jaktstart 10 km damer samt jaktstart 12,5 km herrar.

15 februari: stafett, 4x7,5 km herrar.

16 februari: stafett, 4x6 km damer.

18 februari: masstart 15 km herrar.

19 februari: masstart 12,5 km damer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!