Svensk premiärseger trots Samuelssons bendarr

Sverige fick en pangstart på världscupsäsongen i skidskytte. Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg ordnade en seger direkt i singelmixedstafetten i Östersund efter att ha kört upp Sverige från en 17:e-plats. –Fantastiskt kul, säger Samuelsson till SVT och medgav att han hade premiärnerver.

Sveriges Hanna Öberg (tv) och Sebastian Samuelsson efter segern i singelmixedstafetten under lördagens premiär i världscupen i skidskytte på Östersunds skidstadion.

Sveriges Hanna Öberg (tv) och Sebastian Samuelsson efter segern i singelmixedstafetten under lördagens premiär i världscupen i skidskytte på Östersunds skidstadion.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-11-25 13:08

Förväntningarna på det svenska skidskyttelandslaget, och inte minst stjärnorna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg, är höga inför årets världscupsäsong och VM i Nove Mesto, Tjeckien, i februari.

I början av lördagens singelmixedstafett, då herr- och damåkarna skjuter fyra skjutningar vardera och kör flera varv på en bana, svajade Samuelsson först med bommar och extraskott.

Efter Samuelssons första sträcka låg Sverige på 17:e plats. 26-åringen medgav att han hade premiärnerver.

"Vakna upp nu"

– Jag är inte nöjd med ståserien första sträckan. Jag får bendarr, säger Sebastian Samuelsson.

– Sebastian visar lite nerver i början. Sen skärper han till sig. Jag ropade till honom att det var dags att vakna upp nu. Och det gjorde han verkligen, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Samuelsson växlade över till Hanna Öberg som tog Sverige tillbaka in i loppet. Hon växlade tillbaka till Samuelsson som trea efter den andra sträckan. Samuelsson reste sig under sin andra sträcka, den tredje totalt, och tog Sverige upp till första plats.

– Jag revanscherade mig bra på andrasträckan, det var fantastiskt bra, säger han till SVT.

Öberg bibehöll Sveriges ledning på sista sträckan och höll inte minst nerverna i styr under det avslutande skyttet då hon sköt stående bredvid norskan Juni Arnekleiv.

28-åriga Öberg körde i mål i ensam majestät och vinkande till hemmapubliken på Östersunds skidstadion med ett leende på läpparna.

Sexa i mixedstafetten

– Kul att få känna på Norge direkt. Nu är det 1–0 då, säger Hanna Öberg och fortsätter:

– Jag kände att jag hade bra koll på skyttet. Det är något jag tar med mig till nästa tävling, så skyttet blir viktigt. Att åka när publiken hejar på oss ger en positiv känsla.

Norges Sturla Holm Lægreid och Juni Arnekleiv blev tvåa, 13, 8 sekunder bakom Sverige. Trea blev Frankrikes Fabien Claude och Julia Simon, ytterligare omkring 30 sekunder bakom.

I den efterföljande mixedstafetten slutade Sverige med Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Anna Magnusson och Elvira Öberg på sjätte plats. Knappt två och en halv minut bakom Frankrike som vann före Norge och Italien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!