Skrällfemman – ett glädjebesked inför stafetten

Hon klev ut ur systrarna Öbergs skugga – eller snarare ut ur snöstormen i Zhangjiakou. Linn Persson har aldrig gjort ett starkare individuellt lopp i ett mästerskap. –Jag har känt hela mästerskapet att jag har ganska bra skidåkning, säger Persson.Femteplatsen i jaktstarten lovar extra gott inför stafetten.

Linn Persson, femma i jaktstarten.

Linn Persson, femma i jaktstarten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-02-13 12:14

Elvira Öbergs andra OS-silver på tre dagar imponerar på Persson. Förstås.

– Hon gör det igen. Hon har tre bom totalt men noll i sista och det är väldigt viktigt. Hon går för det och åker väldigt starkt där, säger Persson.

27-åringen, i mål halvminuten senare, var snabbt framme och kramade om lagkompisen Öberg.

Grattade varandra

De hade skäl att gratulera varandra.

– Jag är väldigt nöjd med insatsen i dag och tycker att jag gör ett jättefint lopp. Jag spänner bågen när jag går ikapp och går med Tiril (bronsmedaljören Eckhoff) där. Det gick fort. Det kändes. Jag är jättestolt över att jag orkar hitta krafter och kan gå med och gå om på spurtvarvet och ta några fina placeringar där.

– Det är inte mitt bästa lopp men klart ett väldigt bra lopp, säger Persson.

TT: Men ditt bästa lopp i ett mästerskap?

– På mästerskap är det nog mitt bästa lopp. Jag tycker nog att jag gör det okej, men det handlar inte bara om form, man ska skjuta också. Men jag har känt hela mästerskapet att jag har ganska bra skidåkning. Och sedan ska man lägga till i dag att jag har väldigt, väldigt fina skidor.

Erfaren stafettåkare

Närmast väntar stafetten, på onsdag. I Persson har Sverige en erfaren stafettåkare. Hon var med i silverlaget i Pyeongchang och när det blev samma valör ett år senare i VM i Östersund.

Elvira och Hanna Öberg, Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Stina Nilsson – alla sex har kapacitet att ingå i laget. Men bara fyra får åka.

Tränaren Johannes Lukas står inför ett svårt val.

– Det har nog aldrig varit lätta uttagningar till de där stafetterna. Det är ju ett angenämt problem att ha när vi är så pass många starka tjejer, säger Persson.

Anna Magnusson, stark i sprinten hade en tyngre dag i de tuffa spåren. Sex missade skott gav 46:e plats.

Rök stafettplatsen i snöyran?

– Jag vinner inget på att spekulera i det. Jag gjorde en väldigt bra sprint. Även om jag hade gjort ett bra jobb i dag hade det varit tajt oavsett. Jag är glad att det inte är jag som tar ut laget, säger Magnusson.

Tror på svensk-norsk guldduell

Marte Olsbu Røiseland följde upp guldet i sprinten med att hålla undan i jaktstarten.

Inför stafetten tror hon på en svensk-norsk uppgörelse om guldet.

– Jag vill bara njuta av den här stunden lite längre. Men jag ser fram emot stafetten och tror vi får en tuff fajt mot Sverige, säger hon och vänder huvudet mot Elvira Öberg som sitter bredvid henne på presskonferensen.

– Jag tror att de tjejerna är redo för en tuff fajt, så vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!