Skidskyttestjärnor tävlar på Stadion: "Superhäftigt"

För första gången ska en skidskyttetävling avgöras i Stockholm. I februari ska några av världens bästa skidskyttar mötas på Stockholms stadion. –Det ska bli superhäftigt, säger Sebastian Samuelsson.

VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg kommer till Stockholm i februari. Arkivbild.

VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg kommer till Stockholm i februari. Arkivbild.

Foto: Per Danielsson/TT

Skidskytte2023-11-15 12:10

Skidskytte är en mycket populär tv-sport. Nu vill man även bjuda den folkrikaste delen av Sverige på möjligheten att uppleva sportens främsta på plats.

– Jag vet att det körs bra tävlingar på andra ställen där det bor mycket folk och det brukar vara folkfester och härlig stämning. Det blir en otrolig upplevelse att få uppleva det hemma i Sverige, säger Hanna Öberg vid en presskonferens med arrangörerna Svenska skidskytteförbundet och Stadionklubbarna.

Den kanske mest kända arenaskidskyttetävlingen är den årliga World Team Challenge i tyska Gelsenkirchen i mellandagarna. I fjol hade tävlingen 30 000 åskådare.

Guldmedaljörerna kör

Det kommer att finnas plats för 10 000 åskådare, och tävlingen avgörs en dryg vecka efter VM.

– Det kan bli en kokande gryta. Arenakänslan är annars svår att få utomhus där vi vanligtvis tävlar, säger Öberg.

Den 26 februari avgörs Skidskyttekampen på Stockholms stadion som en singelmixedstafett, där varje lag består av en dam- och en herråkare. Sveriges ena lag består av VM-guldmedaljörerna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. De kommer att få möta ytterligare ett svenskt lag plus sex andra nationslag, bland annat från Norge, Frankrike och Tyskland.

På frågan vilka Samuelsson helst vill möta svarar han:

– Norge kan skicka det bästa de har så ska vi ge dem en match.

"Mer action"

I Norge finns världscupens tre främsta herråkare från förra säsongen med VM-kungen Johannes Thingnes Bø i spetsen.

– Det ska bli superhäftigt att få ta oss ner till Stockholm där det bor mycket människor och få visa upp vår sport. Det blir ett häftigt format, mer action, det går snabbare och det gäller att skjuta fort, säger Samuelsson.

Åkarna tävlar på en 500 meter lång slinga med åtta skjutbanor. Tävlingen ska vara årligen återkommande och prispengarna i nivå med världscupen. Under tävlingsveckan i februari finns möjlighet för sportlovslediga barn och ungdomar att prova på skidskytte på arenan – då med laserskytte.

Sverige arrangerar den här vintern världscuppremiär, i Östersund 25 november–3 december.

Stadionklubbarnas evenemangsansvarige Jan Kowalski och Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip presenterade den nya tävlingen Skidskyttekampen.
Stadionklubbarnas evenemangsansvarige Jan Kowalski och Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip presenterade den nya tävlingen Skidskyttekampen.
Fakta: Singelmixedstafetten i Skidskyttekampen

En dam och en herre bildar lag och de kör två sträckor vardera. Damerna är först ut och kör två varv på Stadion och skjuter sedan liggande skjutning. Sedan kör de två varv och skjuter stående skjutning innan de växlar över till herrarna som gör likadant.

Straff för bommar i skyttet blir antingen som straffrunda eller så kallad penalty box, då åkaren får stå stilla på en plats i ett antal sekunder.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel angående straff. Rätt är straffrunda eller penalty box.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!