Samuelsson om korruptionen: "Fortfarande upprörd"

Nu ställs den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg, inför rätta för grov korruption. Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson berättar om norrmannens sista år vid makten. –Det var väldigt frustrerande och jag blir fortfarande upprörd över hur mycket fel som begicks, säger han.

Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-05-02 16:55

Åtalet i Norge, som kan ge Anders Besseberg upp till tio års fängelse, handlar om mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och troféer, prostituerade och en leasad bil. Lägg därtill misstankar om att norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning, den delen har österrikisk polis hand om.

Ända sedan Besseberg tvingades avgå 2018 har rättsväsendet i Norge jobbat på att kunna ställa den nu 77-åringen inför rätta.

"Mycket på fötterna"

– Man hade hoppats att det skulle gå fortare. Samtidigt hoppas jag att den långa processen innebär att man har mycket på fötterna nu när man väckt åtal. Man vill att allt kommer upp till ytan helt och hållet och att han får stå till svars för de fel som han troligen begått, säger Sebastian Samuelsson, som efter några veckors semester nu sätter i gång med träningen inför nästa säsong.

Han berättar att det under hans första säsonger som skidskytt i världscupen, då Besseberg var kvar som ordförande i IBU, var väldigt frustrerande.

– Det var väldigt mycket diskussioner kring doping och ledarskapet i stort. Det fanns inte så mycket transparens, det var inte så lätt ha samtal med IBU, det var en frustrerande period, säger Samuelsson.

– Man var upprörd över mycket av det som var då, och tänker jag tillbaka på det blir jag upprörd nu också. Det var så mycket fel som begicks.

Förbundet har förändrats

TT: Hur mycket skadades skidskyttet av korruptionen?

– Mycket såklart. Men det har gått fem år sedan han avgick och det känns verkligen som om skidskyttet kommit på fötter. Och från att ha varit ett av de sämre förbunden i internationellt perspektiv har man nu kanske tagit på sig ledartröjan och leder utvecklingen i stället. Jag är glad över att IBU förändrats en hel del över de här fem åren.

TT: Finns det några oklarheter kvar?

– Där känner jag mig väldigt trygg och tillfreds. Men det är något som man måste bevakas hela tiden. Olle (Dahlin, nuvarande ordföranden) är inne på sin sista period, sen ska någon ta över. Det är en ständigt pågående fråga, det går inte att säga att man är klar. Men just i dag känns det bra.

Besseberg satt vid IBU-rodret i 25 år, ändå från starten av Internationella skidskytteförbundet sedan man brutit sig loss från moderna femkampsförbundet 1992. Han tvingades avgå 2018. Rättegången i Oslo väntas inledas efter sommaren.

Fakta: Skidskytteskandalen

+ McLaren-rapporten visar bland annat hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Rapporten visade att fler än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem uppgavs 95 aktiva vara vinteridrottare och 31 vara skidskyttar.

+ Den 10 april 2018 genomfördes fyra polisrazzior mot Internationella skidskytteförbundet IBU i Salzburg och personer kopplade till organisationen.

+ Österrikisk polis utreder anklagelser om att IBU och dess högsta ledning ska ha mutats med motsvarande 2,5 miljoner svenska kronor för att tysta ner ryska dopningsfall.

+ Norsk polis anklagar ordföranden Anders Besseberg för grov korruption och utreder den delen. Österrikisk polis har hand om den del som handlar om huruvida norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning, alltså bedrägeri och brott mot dopningsreglerna.

+ Enligt uppgifter till den norska tidningen VG rör det sig om 65 misstänkta dopningsfall sedan 2011.

+ Norrmannen Besseberg, som avgick efter razziorna, nekar till anklagelserna.

+ I januari 2021 släppte ERC, IBU:s fristående granskningskommission, sin utredning på 200 sidor. I utredningen läggs bevis fram för att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor för "en opassande favorisering av ryska intressen".

+ Måndagen den 17 april 2023 åtalas Besseberg för grov korruption i Norge. Besseberg nekar fortsatt till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!