Samuelsson kan bli bäste svensk på 28 år

Trots säsongens sämsta skytte i jaktstarten är Sebastian Samuelsson i fortsatt slagläge inför världscupavslutningen. Går allt väl tar 23-åringen den bästa svenska herrplaceringen på 28 år. –Då skulle man vara väldigt stolt, säger skidskyttestjärnan.

Skidskytten Sebastian Samuelsson har siktet inställt på en topp fem-placering i den totala världscupen.

Skidskytten Sebastian Samuelsson har siktet inställt på en topp fem-placering i den totala världscupen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2021-03-21 06:01

Trots att Sebastian Samuelsson har tävlat maximalt i världscupen den här säsongen – han har ställt upp i 35 lopp av 35 möjliga – så har han lyckats bevara sin jämnhet och presterat sitt livs bästa skidskytte.

Med bara söndagens masstart kvar att avverka är svensken sexa i den totala sammanställningen och har en rimlig chans att klättra ytterligare en placering.

Detta står klart efter lördagens fjärdeplats i jaktstarten, som han erövrade trots sex bom i protokollet – men i den kraftiga blåsten var han inte ensam om att ha det kämpigt på skjutvallen.

– För min del var det ganska bra. Varken Emilien Jacquelin (sjua i sammandraget) eller Johannes Dale (femma) gjorde ju något superlopp, säger Samuelsson.

”Krävs ett bra lopp”

Tolv poäng måste han nu ta in på Dale som blev 28:a i jaktstarten.

– Jag kom hit till Östersund och tänkte att det förmodligen kommer bli en sjundeplats och nu har jag lite känn på en topp fem-placering. Skulle jag klara det blir jag väldigt nöjd men det krävs att jag gör ett bra lopp och att Dale misslyckas lite.

Lyckas Samuelsson skulle det innebära den största bedriften av en svensk herråkare i världscupen på hela 2000-talet och den bästa placeringen sedan Mikael Löfgren vann totalcupen säsongen 1992–1993.

Tangerar Bergman och Ferry

Sedan dess har Carl Johan Bergman och Björn Ferry båda lyckats komma sexa.

– Det är klart att jag har lite koll på det. Både Ferry och Bergman har väl varit sexa någon gång, annars är det ”Micke” Löfgren på 90-talet som har varit bättre. Sätter man det i det perspektivet så är det väldigt bra och då är man väldigt stolt över vad man presterat, säger Samuelsson.

Herrarnas masstart inleds klockan 15.30 i dag. Damerna börjar klockan 13.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!