Persson snuvade Elvira Öberg på segern

Världscuptävlingarna i skidskytte avslutades i norska Holmenkollen med 12,5 kilometer masstart för damerna. Efter en spurtstrid mot Linn Persson missar Elvira Öberg vinsten i masstartscupen. –Jag är mest besviken på mig själv, säger Öberg i SVT.

Elvira Öberg slutade femma i den avslutande masstarten.

Elvira Öberg slutade femma i den avslutande masstarten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2022-03-20 13:35

I det första skyttet lyckades Elvira Öberg, Linn Persson och Mona Brorsson skjuta fullt – medan Hanna Öberg och Stina Nilsson hade varsin bom.

Efter det andra skyttet var det två svenskar i form av Linn Persson och Elvira Öberg i täten tillsammans med österrikiskan Lisa Theresa Hauser. Norska stjärnan Marte Olsbu Røiseland bommade ett skott i det andra skyttet.

Men glädjen varade inte allt för länge – i det första stående skyttet bommade Elvira Öberg och Linn Persson varsitt skott medan Hauser sköt fullt.

Vid 8,4 kilometer hade Elvira Öberg 21,5 sekunder upp till Hauser och Linn Persson var 22,9 sekunder bakom.

"Det var ju synd"

I det allra sista skyttet bjöds det på bom från flera håll och där kunde fransyskan Justine Braisaz-Bouchet gå ut i ledning som hon sedan höll ända in i mål.

Tvåa i masstarten blev tyskan Franziska Preuss och trea blev Marte Olsbu Røiseland.

På upploppet blev det en spurtstrid mellan Linn Persson och Elvira Öberg – som den förstnämnde vann. Därmed petade Persson ner Öberg från vinsten i masstartscupen.

– Jag tänkte faktiskt på det på upploppet. Det var ju synd men samtidigt kör vi ju var för sig. Vi är ju lagkompisar men i spåret är vi ju konkurrenter, säger Persson i SVT.

Missar pallen i totala världscupen

I stället var det Justine Braisaz-Bouchet som vann masstartscupen medan Elvira Öberg slutar på en andraplats, Dorothea Wierer knep tredjeplatsen.

– Jag är mest besviken på mig själv att jag inte gör ett bättre spurtvarv. Jag visste att jag behövde vara fyra eftersom att Braisaz (Justine Braisaz-Bouchet) vann, säger Elvira Öberg i SVT efter loppet.

Sedan tidigare är det klart att Elvira Öberg slutar tvåa i den totala världscupen.

Inför masstarten hade Hanna Öberg en tredjeplats i den totala världscupen men efter dagens lopp, där hon slutade elva, passerar Lisa Theresa Hauser henne.

Mona Brorsson slutade på en 25:e plats med två bom och Stina Nilsson slutade sist med åtta bom.

Fakta: Pallplatser i totala världscupen

1) Marte Olsbu Røiseland, Norge, 957 poäng.

2) Elvira Öberg, Sverige, 823.

3) Lisa Theresa Hauser, Österrike, 684.

Källa: Biathlonworld.com


Fakta: Pallplatser i masstartscupen

1) Justine Braisaz-Bouchet, Frankrike, 162 poäng.

2) Elvira Öberg, Sverige, 160.

3) Dorothea Wierer, Italien, 152.

Källa: Biathlonworld.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!