Öberg sköt bort sig: "Bara att skratta åt det"

Fyra bom i liggande. Vad hände på vallen, Hanna Öberg? –Det är mest bara att skratta åt det här, säger skidskyttestjärnan om blundern i SM i rullskidskytte.

Hanna Öberg hade problem med skyttet på SM i rullskidskytte. Arkivbild.

Hanna Öberg hade problem med skyttet på SM i rullskidskytte. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidskytte2020-08-28 17:25

OS-guldmedaljören Hanna Öberg går förstås in som en av favoriterna i varje lopp hon ställer upp i.

Men SM-sprinten på rullskidor i Dala-Järna, en smygstart på skidskyttesäsongen, gick inte Piteååkarens väg.

24-åringen bommade fyra skott i det första skyttet och hade inte med toppstriden att göra. Efter fyra straffrundor sköt Öberg en bom även i det stående skyttet och körde in som tolva.

"Inte vad jag ville"

Direkt efter målgång gick Öberg iväg för att prata med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och pappa Tomas Öberg. När hon mötte TT kunde hon bara skaka på huvudet, med ett leende.

– Äh. Det här var väl inte riktigt vad jag ville. Vi försökte analysera lite vad det beror på att jag hamnade där. Det är svårt att peka exakt på vad det är. Det kan vara att jag inte är helt centrerad och då kan det flytta ganska mycket.

Även skyttetränaren Jean-Marc Chabloz var förvånad över skyttet.

– Jättekonstigt, sade han till TT under loppet.

Men trots missen var Öberg inte alltför besviken.

– Det är inget som jag lägger så stor vikt vid. Det är klart att det är synd, men det är bra att jag gör det nu så får jag med mig den rutinen till vintern och inte gör samma misstag då. I morgon är det distans, det känns bra för egen del, säger hon.

Persson vann

Vann gjorde Linn Persson, drygt tre sekunder före Johanna Skottheim och sju före Mona Brorsson.

– Jag kände att jag hade krafter kvar på sista varvet, jag var lite passiv i början. Och jättenöjd med skyttet... Det hjälper att träffa, säger Persson som var den enda i toppskiktet som sköt fullt.

SM i rullskidskytte är en smygstart på skidskyttesäsongen, som inleds på allvar med världscupen i finländska Kontiolahti den 27–29 november. Dessförinnan tävlas det även i Idre den 14-15 november i Sverigepremiären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!