Öberg sköt bort segerchans: "Riktigt missnöjd"

Med två skott kvar levde segerchansen för Elvira Öberg i världscupsprinten i Östersund. Då missade hon båda skotten – och hoppet försvann. I stället blev Mona Brorsson bästa svenska.

Elvira Öberg under sprintloppet.

Elvira Öberg under sprintloppet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidskytte2023-12-01 15:17

Elvira Öberg hade visserligen missat ett skott i sitt liggande skytte, men den snabba skidåkningen kompenserade tillräckligt för att det skulle se rätt ljust ut inför ståskyttet.

Öberg träffade skott ett, två och tre.

Sedan gick allt åt skogen. Två raka bommar var minst en för mycket och Elvira Öberg kunde glömma toppstriden.

– Det var väl bra fram till de där två sista skotten i stå, säger Öberg till SVT om loppet.

Missen i fjärde skottet störde henne – och då kom nästa bom av bara farten.

– Jag är riktigt missnöjd med det. Från att vara i ledning till att vara knappt topp 10 händer ju liksom på tre sekunder.

Fransk seger

Till slut var Öberg slagen med 36,2 sekunder av franska Lou Jeanmonnot, som tog karriärens första världscupseger. Med andra ord hade svenskan kanske fått kliva högst upp på pallen ... om hon bara hade prickat rätt med de två sista skotten.

Bäst av de sju blågula åkarna i Östersund var i stället Mona Brorsson. Inte för att det gick så hiskeligt snabbt i spåren, men värmländskan var en av få i startfältet som lyckades pricka rätt med tio av tio skott.

Brorsson slutade tia, Elvira Öberg elva, Linn Persson 13:e (efter en bom) och Hanna Öberg 14:e (två bom).

– Lite mellanmjölk, summerar landslagstränaren Johan Hagström i SVT:s sändning.

Samtidigt är det en kvartett som har alla möjligheter att klättra i jaktstarten som väntar på söndag. Inte minst gäller det Elvira Öberg om hon kan få till skyttet lite bättre.

– Det är ju inte långt upp till pallen. Så herregud, det är bara ut och jaga, säger hon till SVT.

Bättre än distansen

Totalt sett var laginsatsen också ett litet steg i rätt riktning jämfört med svenskornas resultat i säsongens första individuella världscuplopp, förra helgens distans, då Persson var bäst med en 15:e-plats.

Tilda Johansson får också vara med i jaktstarten, medan Anna Magnusson och Stina Nilsson (fyra bom direkt i liggande) var för svaga för att slå sig in bland de 60 bästa som får chansen då.

På prispallen i sprinten flankerades Jeanmonnot nu av två norskor – tvåan Karoline Offigstad Knotten och trean Juni Arnekleiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!