"Någon kom med en portfölj fylld med pengar"

Misstankarna fanns länge, men först efter 25 år lyckades skidskyttet få bort den nu korruptionsanklagade ordföranden Anders Besseberg. Tidigare svenske skidskyttebasen Björn Eriksson minns hur prispengar betalades ut kontant. –Det var inte så kul att stå där med, nu tar jag siffra ur luften, en miljon i sedlar.

Internationella skidskytteförbundets förre ordförande Anders Besseberg som nu är anklagad för grov korruption. Arkivbild.

Internationella skidskytteförbundets förre ordförande Anders Besseberg som nu är anklagad för grov korruption. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidskytte2023-04-18 16:55

Norrmannen Anders Besseberg var ordförande i Internationella skidskytteförbundet IBU mellan 1993 och 2018. Han ställs nu inför rätta, anklagad för grov korruption.

Besseberg misstänks för att ha tagit emot mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och prostituerade.

Björn Eriksson, snart avgående ordförande i Riksidrottsförbundet, var ordförande i Svenska skidskytteförbundet mellan 2001 och 2010. Och han anade tidigt att det pågick oetiska och olagliga saker i IBU.

– Jag tog upp det flera gånger, tidiga tecken var trasslerier med tjänstbilar och annat. Väldigt mycket av det här är vad jag uppfattar som vanliga sjaskigheter av olika slag varav det allvarligaste är det som har med dopningshanteringen och annat att göra, säger Eriksson.

Behövde polismaktmedel

Eriksson säger att det var svårt att göra något åt misstankarna och inte förrän polismyndigheter bestämde sig för att hjälpa idrotten nådde man fram.

– Personer som jobbar på det här sättet omger sig ofta med andra personer. Så småningom blev det ju så pass mycket att det inte fanns någon återvändo och då ingrep polisen, säger Eriksson.

Fanns inte intresse

TT: Varför dröjde det så länge innan polisen blev inblandad?

– Det är svårt innan man kan belägga att det faktiskt finns något som är polisiärt intressant. Och jag minns fortfarande när revisionen (i IBU) försökte påpeka att det var vissa saker som inte kändes riktiga – intresset var inte överdrivet stort från årsmötet att åtgärda det.

TT: Gick det rätt till i svenska världscuptävlingar?

– Ja, jag är bergis när det gäller oss.

Prispengar i kontanter

Eriksson berättar att skidskyttet väldigt länge fortsatte med kontantutbetalning av prispengar.

– På den tiden gick det till så att någon kom med en dokumentportfölj fylld med pengar. Det var inget fel på beloppen, det var korrekta summor. Vi från svensk sida försökte ihärdigt få IBU att använda banksystemet så att pengarna kunde spåras och bli möjliga att följa, säger Eriksson.

– Det var ett massivt motstånd från Besseberg och andra att övergå till normala banktransaktioner. Man kan fråga sig varför det var så viktigt att släpa på en massa kontanter. Man var ju nervös där i Östersund när pengarna kom. Det var inte så kul att stå där med, nu tar jag siffra ur luften, en miljon i sedlar. Det är inget drömläge.

Motarbetades

Eriksson berättar också att det fanns personer som ville att han skulle kandidera mot Besseberg till ordförandeposten i IBU.

– Då kolliderade han (Besseberg) och jag ganska kraftigt. Han ville hela tiden förlänga uppdraget, såg sig som oersättlig. Även Olle (Dahlin), som då var min andreman, motarbetades hela tiden av Besseberg och falangen kring själva styrelsen, säger Eriksson.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, var tidigare ordförande i Svenska skidskytteförbundet. Arkivbild.
Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, var tidigare ordförande i Svenska skidskytteförbundet. Arkivbild.
Fakta: Anders Besseberg-fallet

Norrmannen Anders Besseberg, 77, var ordförande i Internationella skidskytteförbundet IBU mellan 1993 och 2018.

Han åtalas nu i Norge för grov korruption och riskerar upp till tio års fängelse för grov korruption. Brotten ska ha ägt rum mellan 2009 och 2018.

Besseberg misstänks för att ha tagit emot mutor i form av exklusiva klockor, jaktresor och troféer, prostituerade och en leasad bil.

I april 2018 genomförde österrikisk polis en razzia på IBU:s kontor i Salzburg. Misstankarna som låg till grund för razzian gällde en betalning på motsvarande 2,5 miljoner kronor, för misstänkt mörkläggning av positiva ryska dopningsprov, som gått till Besseberg och IBU:s dåvarande generalsekreterare Nicole Resch.

Sedan dess har Besseberg utretts av både norsk och österrikisk polis i flera år. Økokrim i Norge ansvarar för delen som handlar om korruption. Delen som handlar om misstankarna om att norrmannen varit delaktig i att dölja rysk dopning har österrikisk polis hand om.

Sedan 2018 leds IBU av svenske Olle Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!