Magnusson: "Trodde inte jag skulle få uppleva det"

Hon har länge "bara" varit skidskyttetalangen som växte upp med Hanna Öberg. På fredagen klev Anna Magnusson ut i rampljuset. 27-åringens seger i världscupsprinten i Le Grand-Bornand – närmast före Linn Persson – var lika oväntad som efterlängtad. –Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det här, säger Magnusson till SVT.

Anna Magnusson stod för karriärens bästa insats på fredagen. Arkivbild.

Anna Magnusson stod för karriärens bästa insats på fredagen. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2022-12-16 15:07

De senaste åren har Anna Magnusson stått i skuggan av barndomsvännen Hanna Öberg. Så har det inte alltid varit.

De växte upp i Hemmingsmark respektive Svensbyn strax utanför Piteå och tog sina första stapplande, gemensamma steg mot elitidrotten efter att Hannas pappa Tomas Öberg startat en skidskytteförening i Piteå.

Som juniorer hade båda stora framgångar och det var Magnusson som var först med att debutera i världscupen. Sedan rusade Hanna Öberg förbi.

Medan Öberg samlat mästerskapsmedaljer och världscupsegrar på hög, har Magnusson stått och stampat. Fram till fredagen var en sjundeplats från en masstart säsongen 2016–2017 det bästa hon hade presterat individuellt i världscupen.

Chockad och rörd

Därför smakade segern i Le Grand-Bornands världscupsprint extra gott.

– Jag är ganska chockad. Och lite rörd, säger Anna Magnusson till SVT.

– Jag trodde verkligen inte det här. Det känns som att jag har haft en bra start (på säsongen) och förra veckan kändes det som att topp sex var inom räckhåll, och att jag kan vara på pallen. Men att det skulle bli så här bra redan nu, det trodde jag inte.

Som nybliven senior var tron på den egna förmågan enorm, medger hon. Men motgångarna har tagit ut sin rätt.

– Jag hade så enormt bra självförtroende när jag kom in i laget, och det gick så himla bra hela tiden, men sedan kom det en smäll. Jag började tvivla, och det är något jag verkligen har fått jobba med. Och sedan har hela laget varit så jäkla bra att jag har haft tufft att ens få tävla i världscupen. Men det känns väldigt, väldigt bra att det går så här bra nu. Plötsligt händer det. Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det här.

Bjussig tvåa

Linn Persson gjorde också sitt livs tävling, andraplatsen är hennes bästa individuella resultat i världscupen hittills. Ändå står hon med glädje åt sidan för fredagens segrare.

– Det är fantastiskt roligt, det är så himla, himla roligt. Jag är så glad för hennes skull. Det är fantastiskt. Vi får väl fira med tårta eller något i kväll, säger Linn Persson.

Persson hade tredje snabbaste åktid och hade vunnit om det inte vore för en bom i sista skyttet. Magnussons insats var samtidigt i princip prickfri. Hon sköt fullt och hade fjärde snabbaste åktid.

– Jag hann faktiskt se att jag ledde (efter sista skyttet), så då tänkte jag ”gud, vad jobbigt det här kommer bli”. Sedan var Johannes (Lukas, landslagstränare) helt galen i backen, och jag försökte ha lite krafter kvar på sista partiet innan vändningen, för där kan man verkligen tappa. Jag ville typ spy från start på sista varvet, jag mådde inte bra.

– Det här betyder supermycket. Det är verkligen ett bevis på att jag kan åka fort, att jag kan skjuta bra, och att jag är med i matchen.

"Jag skakar"

Nämnde Johannes Lukas brukar hålla sig ganska sansad, men hade svårt att hålla känslorna i styr efter loppet.

– Jag skakar verkligen. Det är otroligt. En riktigt häftig dag. De två gör ett fantastiskt lopp, det är egentligen perfekt. Anna vinner en världscup, vi har ett fantastiskt lag, säger Lukas till SVT.

Tyskan Denise Herrmann-Wick blev trea, knappt tre sekunder bakom Persson.

Elvira Öberg (en bom) blev åtta, 33,6 sekunder bakom Magnusson i mål, och Hanna Öberg (två bom) blev 22:a, drygt en minut bakom barndomsvännen. Stina Nilsson blev 53:a och Johanna Skottheim blev 69:a.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!