Experten: "En armbågsskada är vansklig"

Att som nybliven skidskytt få en armbågsskada är inte särskilt lyckat för Stina Nilsson. Att frakturen dessutom är på vänster armbåge är extra olyckligt. –Vänster är mer problematiskt, säger den förre landslagsskidskytten Carl-Johan Bergman.

Den förre landslagsskidskytten Carl-Johan Bergman är orolig för Stina Nilsson eftersom en armbågsskada i vänster arm inte är bra för hennes skytte. Arkivbild.

Den förre landslagsskidskytten Carl-Johan Bergman är orolig för Stina Nilsson eftersom en armbågsskada i vänster arm inte är bra för hennes skytte. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2020-08-20 15:37

Stina Nilsson föll på träning på rullskidor och fick en fraktur på armbågen i vänster arm. Skidskytteförbundet meddelar att hon inte får träna med två stavar på sex veckor.

Men det som är ännu viktigare, menar Bergman, är hur det går med skytteträningen.

– Det som hon inte vill är att få ett avbräck i skjutningen för det är det som är nytt för henne och kräver nötning med många, många skott, säger Bergman.

– Och vid liggande skytte ligger man på armbågarna. En armbågsskada är vansklig. Får man belastning på den skadade armbågen vill den gärna krångla en längre tid. Det här är verkligen inte någon lyckogrej att råka ut för.

Att det är en fraktur på vänster armbåge är också sämre än om det vore den högra.

– Hade det varit höger hade hon kunnat skjuta i stående. Men när det är vänster är det mer problematiskt, då vilar man med armbågen i magen och höftpartiet för att avlasta. Och i liggande har du hela gevärstrycket på vänster armbåge, säger Bergman.

Han säger att skyttar och skidskyttar ofta får problem med armbågarna eftersom man ligger på armbågarna.

– Har man legat mycket och skjutit och på hårda mattor får man lätt inflammationer för att det blir en överbelastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!