Elvira Öberg – från sjuksängen till pallen

Från sjuksängen direkt upp på hög höjd, men det hindrade inte Elvira Öberg från att ta en topplacering i världscuptävlingen i sprint i Antholz. Genom felfritt skytte lyckades Öberg bli trea. –Det här trodde jag inte när jag vaknade i morse. Jag är väldigt positivt överraskad, säger skidskyttestjärnan.

Elvira Öberg. Arkivbild.

Elvira Öberg. Arkivbild.

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Skidskytte2023-01-19 15:25

Hemmahoppet Dorothea Wierer vann 2,8 sekunder före Chloé Chevalier, Frankrike, som i sin tur var 5,9 sekunder före Öberg.

– Jag hade ingen jättebra känsla på skidorna, men skyttet var bra och det är jag nöjd med, säger Wierer till SVT.

Elvira Öberg blev förkyld i Ruhpolding i förra veckan och missade bland annat helgens masstart. Hon sade inför torsdagens tävling att hon mådde bra, men att hon skulle gå ut försiktigt, bland annat för att hon brukar ha svårt på hög höjd. Italienska Antholz ligger på 1 600 meter.

– Det här trodde jag inte när jag vaknade i morse. Jag är väldigt positivt överraskad. Kroppen var över förväntan och jag lade upp loppet på bästa sätt, även om jag inte har det sista trycket, säger Elvira Öberg till SVT.

– Det var jobbigt på skjutvallen och jag hörde ute i spåret att många sköt dåligt, så jag ville jobba in dem (skotten) och visa att jag kan det här.

Stabilt liggande skytte

Hon har nu fått ned 55 skott i rad i liggande.

– Att jag har den stabiliteten i liggande skyttet är helt otroligt. I fjol bommade jag vart femte skott. Det här är jag otroligt stolt över, det visar att jag gjort ett bra jobb i sommar, säger Öberg.

– Nu är det fullt fokus på återhämtning och hoppas att kroppen reagerar bra på det här. Jag vet vad jag kan i jaktstarten, säger Elvira Öberg med tanke på lördagens tävling.

"Bra utgångsläge"

Hanna Öberg blev näst bästa svenska på elfte plats, 31 sekunder efter Wierer. Hon bommade ett skott i liggande, men sköt fullt i stående.

– Jag är väldigt nöjd med ståserien och har ett bra utgångsläge inför jaktstarten, säger hon.

Linn Persson blev 22:a (1 bom), Anna Magnusson 31:a (1), Mona Brorsson 35:a (2) och Tilde Johansson 33:a (2).

Tävlingarna i Antholz är de sista före VM, som startar den 8 februari i Oberhof, Tyskland.

Fakta: Återstående tävlingsprogram i Antholz

Fredag 20/1: Sprint, herrar, 10 km (14.30)

Lördag 21/1: Jaktstart, damer, 10 km (13.00). Herrar 12,5 km (15.00).

Söndag 22/1: Stafett, damer 4x6 km (11.45). Herrar 4x7,5 km (14.30).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!