Blågul medaljsuccé – tränaren: "Väldigt emotionellt"

Guld till Hanna Öberg och silver till Linn Persson. De svenska damerna bjöd på braksuccé i distansen på skidskytte-VM. –Att vi lyckas med ett VM-guld och har två på pallen... det är väldigt stort, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Sveriges landslagstränare Johannes Lukas jublar efter att Hanna Öberg tar guld och Linn Persson silver och Hanna Öberg i damernas distans under skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Sveriges landslagstränare Johannes Lukas jublar efter att Hanna Öberg tar guld och Linn Persson silver och Hanna Öberg i damernas distans under skidskytte-VM i tyska Oberhof.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-02-15 16:36

När Hanna Öberg gick ut efter sitt fjärde och sista skytte – totalt med en bom – var hon 14 sekunder efter Linn Persson ut från vallen.

Öberg var vassare i spåret och vann till slut VM-guldet, tio sekunder före Persson som sköt fullt.

Dubbel blågul medaljsuccé, den sjätte medaljen i VM i Oberhof – ett tangerat svenskt VM-rekord.

– Jag har verkligen trott på att vi har en väldigt bra medaljchans i dag, men att vi lyckas med ett VM-guld och har två på pallen... det är väldigt stort. I en distans vet vi alla att det kan skifta fram och tillbaka, säger Lukas.

– Hanna är suverän, hon skjuter tidigt en bom men håller ihop loppet bra. Linn... hon bara skjuter ner prickarna. Jag är verkligen imponerad.

Guldmedaljen var även Sveriges första i världsmästerskapet.

– Jag tänkte häromdagen på prisutdelningen, det var skönt att höra den tyska nationalsången, men jag vill höra den svenska någon gång och nu har vi den, det är häftigt, säger Lukas som kommer från Tyskland.

I SVT:s studio grät tv-experten Wolfgang Pichler efter den blågula medaljsuccén.

Även Lukas var nära till tårar i mixade zonen.

– Jag är på gränsen, allt går så fort. Man ska ladda om varje dag, det är väldigt emotionellt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!