Bästa svenska med skjutsele – men långt efter

De svenska skidskyttedamerna var minuter från en pallplats i distansloppet i Östersund. Linn Persson, som är tillbaka efter sina axelproblem och tävlar med en speciell skjutsele, blev bästa svenska på 15:e plats. –En stor bonus att jag ens tävlar, säger 29-åringen till SVT.

Linn Persson tävlar med en speciell skjutsele under tävlingsdräkten.

Linn Persson tävlar med en speciell skjutsele under tävlingsdräkten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidskytte2023-11-26 12:40

I damernas distanslopp över 15 kilometer sköt samtliga svenskor bort sig i de fyra skjutningarna och var många minuter bakom Liza Vittozzi som vann på tiden 44.03,9 och med en bom.

Tyskan Franziska Preuss hotade Vittozzi ända in i det sista efter fullt skytte och spurtade för en seger, men var en tiondel bakom italienskan efter en fällning över mållinjen på Östersunds skidstadion. Trea blev Preuss landsmaninna Vanessa Voigt som också satte samtliga av sina 20 skott men var 10 sekunder bakom Vittozzi.

Självförtroendeboost

– Det är underbart. Jag får mer självförtroende inför resten av säsongen, säger 28-åringen till SVT.

Linn Persson, som haft problem med ena axeln under försäsongen och tävlar med ett speciellt stöd, blev bästa svenska på 15:e plats. 29-åringen var knappt två och en halv minut bakom Vittozzi och hade två bom.

"Det är annorlunda"

– Det tar tid för mig i liggskyttet men jag känner att jag behöver ta mig den tiden. Det är inte lika stabilt. Med den här skjutselen behöver jag sikta mer noggrant. Det är annorlunda, säger hon till SVT och fortsätter:

– Man kan se det som en stor bonus att jag ens tävlar: Att jag kan vara på den här nivån trots den struliga försäsongen som har varit. Jag väljer att se det så och är nöjd och glad.

Upp till Voigt på pallen hade Persson 2.16. Hanna Öberg, som på lördagen vann singelmixedstafetten tillsammans med Sebastian Samuelsson, blev näst bästa svenska på 16:e-plats med tre bom.

Linn Persson under söndagens distanslopp i Östersund.
Linn Persson under söndagens distanslopp i Östersund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!