Sundling knäckte klubbkamraten i premiären

Jonna Sundling visade storform inför världscuppremiären nästa helg. Sprintstjärnan vann Sverigepremiären i Gällivare efter en spurtstrid med Emma Ribom i sprintfinalen. –Jag hoppas kunna fortsätta vara frisk och undvika avbrott framöver, säger Sundling.

Jonna Sundling (vänster) och Emma Ribom.

Jonna Sundling (vänster) och Emma Ribom.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2023-11-17 10:11

Jonna Sundling var överlägsen redan i kvalet och tog sig enkelt till finalen i sprinttävlingen. Väl där blev det en spurtstrid mellan henne och klubbkamraten Emma Ribom. Sprintspecialisten Sundling, som tog två VM-guld i Planica i våras, vann knappt efter att båda åkarna fällt sig över mållinjen.

– Det var roligt att köra premiären. Jag hoppas kunna fortsätta vara frisk och undvika avbrott framöver, säger Jonna Sundling och fortsätter:

– Jag känner att jag ligger bra i fas. Jag kör i dag och vinner, men under prologen var det lite osäkert och jag kände mig stressad. Det är smågrejer som man inte bryr sig om så mycket nu.

Tufft för Andersson

Maja Dahlqvist, som har haft en stökig försäsong på grund av sjukdom, hade det tufft i kvalet, men höjde sig i finalen och slutade trea.

Linn Svahn stod över premiärloppet och planerar att köra helgens distanslopp i stället.

Tyngre gick det för Ebba Andersson som slogs ut i semifinalen.

Myhlback trea

På herrsidan var Marcus Grate överlägsen hela vägen från kvalet och ända fram till finalen där det blev dramatiskt. Länge ledde Edvin Anger, men Grate kom tillbaka och säkrade segern.

– Det har varit superkul att tävla i dag och jag såg verkligen framemot den här tävlingen. Banan är superrolig, inte bara för att jag vann, säger Grate till SVT.

17-årige Alvar Myhlback imponerade stort och slutade slutade trea. I och med insatsen ökade Myhlback sina chanser markant för att bli uttagen i truppen till världscuppremiären i finländska Ruka om en vecka.

Den svenska truppen till Ruka presenteras på måndag.

Sverigepremiären i Gällivare fortsätter på lördagen med10 kilometer i klassisk stil.

Fakta: Så fortsätter Sverigepremiären i Gällivare

Lördag: Herrar och damer, 10 km (k) (11.05/12.05).

Söndag: Herrar och damer, 10 k (fri stil) (10.50/12.05)

Tävlingarna sänds i SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!