Skidstjärnor nobbar avtal: "Måste se om sina hus"

Linn Svahn har hoppat av landslaget, Anna Dyvik tvekar. Dessutom har flera svenska längdstjärnor valt att inte acceptera de nya landslagsavtalen – för att de inte får marknadsföra sina egna sponsorer tillräckligt. –De måste se om sina hus, det förstår jag, säger landslagschefen Anders Byström.

Calle Halfvarsson är en av åkarna som ännu inte har tackat ja till det nya landslagsavtalet. Arkivbild.

Calle Halfvarsson är en av åkarna som ännu inte har tackat ja till det nya landslagsavtalet. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2022-05-17 12:44

Den svenska längdtruppen för säsongen 2022–2023 presenterades på tisdagen, men att vara uttagen är inte samma sak som att ha tackat ja.

Att sprintstjärnan Linn Svahn saknades i truppen var väntat. 22-åringen meddelade redan på måndagen att hon väljer ett eget träningsupplägg, i sin väg tillbaka från den svåra axelskadan.

Men det finns en del osäkerhet även kring övriga som är nominerade till A-landslaget. Det beror bland annat på att Svenska skidförbundet ännu inte har fått alla åkare att acceptera det föreslagna landslagsavtalet, något som SVT avslöjade.

"Kan inte acceptera allt"

– Det är lite punkter i avtalet som vi inte var nöjda med, då måste man förhandla om det för att alla parter ska bli nöjda, vi kan inte bara acceptera allt, man gör det här för att det ska vara bra och vi ska kunna leva på det också, men jag hoppas att vi ror något i land, säger Calle Halfvarsson till SVT.

Landslagschefen Anders Byström medger att truppen ännu inte är spikad.

– Det här är ett erbjudande. Sedan ska vi fortsätta ha dialog med åkarna, dels om avtalet, dels om upplägget. Om man inte skriver under på det och tror på det, då kanske man inte ska vara med, säger Byström till TT.

TT: Vad handlar avtalsfrågan om?

– Det handlar lite om kommersiella rättigheter, och hur mycket de kan få profilera sina egna sponsorer och sådana grejer. Utan att gå in på detaljer så är det något vi säkert kan ordna till. Men normalt sett är de här kontrakten något som man skriver på mycket senare än nu. Så vi är ändå ute i ganska god tid.

Förstår dilemmat

Att det här blir en fråga är egentligen inte så överraskande. De senaste åren har det blivit allt vanligare för idrottare världen över att dra in pengar genom att sälja sitt eget varumärke. Om man håller på med en relativt sett mindre sport, som längdåkning, kan det därför vara nödvändigt att visa upp sina sponsorsamarbeten för att få ekonomin att gå ihop.

– Det får man ju förstå. Man har inte så många år på sig att tjäna pengar. Om man jämför med en SHL-spelare i hockey… det är svårt att jämföra olika idrotter, men det gör ju åkarna och tänker ”jag är på den här nivån, vad kan jag få in själv?”. De måste se om sina hus också, säger Byström.

TT: Tror du att det finns åkare som kan komma att köra ett eget upplägg av den anledningen?

– Det är klart att det kan hända, men då är det så. Vi vill ha dem som står och säger att det är det bästa som finns att vara med i landslaget. Sedan kan det bli någon som kliver av, absolut. Men då får vi ta det då.

"Inte tagit beslut"

Att Linn Svahn har valt att stå utanför landslaget handlar dock om det rent sportsliga, säger Byström. Och en annan sprintspecialist, Anna Dyvik, tvekar också kring landslaget, trots att hon är uttagen.

– Jag har inte tagit ett definitivt beslut än, säger Dyvik, som i fjol tränade under egen regi, till Aftonbladet.

Jonna Sundling, som tog OS-guld i sprint, kommer däremot att vara med. Hon säger att diskussionen om marknadsföring och sponsorer är viktig, men inte avgörande.

– Jag är supertaggad på att vara med i laget ännu ett år. Det är klart att det är en stor grej (att marknadsföra sig), för det behöver jag också göra. Men jag har inte lagt någon större energi på det. Avtalsbiten kommer att lösa sig, säger Sundling till TT.

Den svenska längdtruppen

Herrar: Jens Burman, Åsarna, Marcus Grate, IFK Umeå, Calle Halfvarsson, Sågmyra, Anton Persson, Falun Borlänge, William Poromaa, Åsarna, Oskar Svensson, Falun Borlänge.

Damer: Ebba Andersson, Piteå, Maja Dahlqvist, Falun Borlänge, Anna Dyvik, IFK Mora, Johanna Hagström, Ulricehamn, Frida Karlsson, Sollefteå, Moa Olsson, Falun Borlänge, Emma Ribom, Piteå, Jonna Sundling, do.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!