Så lockades trion tillbaka: "Fint att vi står enade"

Det är inte bara utbrytartrion som har varit missnöjd. Men Anders Byström har tagit till sig av kritiken. Nu har landslagschefen med sig alla längdstjärnor på tåget – även Frida Karlsson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist. –Jag är glad att de är tillbaka, säger Emma Ribom.

Anders Byström, svensk landslagschef för längdskidor, i samband med presentationen av årets A-lagstrupp.

Anders Byström, svensk landslagschef för längdskidor, i samband med presentationen av årets A-lagstrupp.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2023-05-11 17:15

Redan inför den senaste säsongen medgav Byström att det fanns saker att titta på för att kunna locka tillbaka Karlsson, Dahlqvist och Svahn till landslaget.

Förändringarna man har gjort sedan dess har uppenbarligen burit frukt.

I år är det ingen av Sveriges bästa åkare som väljer ett eget träningsupplägg.

– Det är kul att de vill vara med. Det ser fint ut att vi står enade. De har varit med och själva fått tycka till om verksamheten på ett helt annat sätt, tillsammans med de andra tjejerna i laget. Det är det viktigaste, att vi får göra det tillsammans och får den mentala styrkan i att ha världens bästa landslag på pappret, säger landslagschefen Anders Byström

Jonna Sundling gläds över att ha tillbaka trion.

– Kul. Nu känns laget mer fulländat, mer komplett, det är roligt. Det blir bra sparring, det är väl något som har saknats, för vi har alla olika kvaliteter. Någon är bra på att köra backe, någon är bra på att åka i hög fart – det finns alltid något man kan lära av varandra. På så vis är det bra att alla är med, säger hon.

Två olika spår

Det är inte bara utbrytartrion som har varit drivande i att få till en förändring. Det senaste året har landslaget med hjälp av en extern aktör genomlyst verksamheten, för att se vad som inte fungerat perfekt.

Flera åkare har då efterlyst det som gjorde att Karlsson, Dahlqvist och Svahn lämnade landslaget: dels mer flexibilitet, dels större delaktighet.

Flexibiliteten har bland annat lösts genom att det under försäsongen nu kommer att finnas två spår att följa. Den som vill träna på hög höjd kommer att kunna göra det, men det kommer också att finnas parallella läger på hemmaplan för den som föredrar det.

– Sedan ska vi också försöka få ihop åkarna mellan lägren, till vissa specifika pass som de själva kallar för ”guldpass”, där man kan sparra varandra, säger Anders Byström.

Saknad trio

Minst lika viktigt har delaktigheten varit. Tidigare har åkarna i princip fått en lägerplan och tvingats förhålla sig till den. I år har man gemensamt tagit fram ett träningsupplägg.

– Vi har diskuterat mycket kring den sportsliga verksamheten, vad vill göra på läger, vad vi tror på och vad vår linje framåt ska vara. Att vi ska veta vad det är för träningsinnehåll och att det ska vara något som vi tror på. Det handlar om att vi får vara delaktiga i det som sker. Att vi får vara med och styra träning och lägerupplägg, det har varit mycket värt att bara få vara med i de diskussionerna, säger Emma Ribom.

Hon ser också fram emot att få välkomna tillbaka tre av världens bästa längdåkare i landslaget.

– Det känns jättebra, vi saknade Maja, Linn och Frida förra året. Så jag är glad att de är tillbaka. Det är ingen tvekan om att det är tre starka tjejer som höjer kvaliteten på det vi gör på träning. Jag tycker att det är coolt vilket starkt gäng vi är nu, säger Ribom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om