Halfvarssons plan: Vasaloppet blir backup

Helhjärtad satsning på världscupen. Men med Vasaloppet som reservplan. Så ser vinterplanerna ut för Calle Halfvarsson. –Jag siktar på den totala världscupen först, säger 34-åringen.

Calle Halfvarsson under rullskidloppet i Trollhättan.

Calle Halfvarsson under rullskidloppet i Trollhättan.

Foto: Adam Ihse/TT

Skidor2023-08-25 16:05

Calle Halfvarsson klarade sig från sjukdomskaoset i längdlandslaget nyligen.

Första insatsen i helgens rullskidtävlingar i Trollhättan tog dock snabbt slut ändå.

Kort efter starten av fredagens sprintkval var dagen förstörd för Calle Halfvarsson, som inte lyckades ta sig vidare till kvartsfinalerna.

– Spetsen på staven gick direkt i starten, då är det svårt, säger han.

– Det var ju till slut bara två–tre sekunder från att gå vidare, det hade jag kanske kunnat göra. Men jag blev väl lite loj.

Nya chanser väntar dock redan i helgen konstaterar längdstjärnan. På lördagen väntar Alliansloppet, 48 kilometer, där Halfvarsson bland andra ställs mot sin gamla norska rival Petter Northug.

Norrmannen, numera främst långloppsåkare, kanske i sin tur får sällskap på en nio mil lång skidtur genom Dalarna i vår. Calle Halfvarsson satsar fortsatt på världscupen i vinter, men håller dörren på glänt för en satsning på Vasaloppet.

"Ung och dum"

– Det beror helt på hur det går i världscupen. Går det sämre i där då kommer jag att åka Vasaloppet, men går det bra i världscupen blir det inget Vasalopp, summerar han.

– Vasaloppet blir en backup. Jag har ändå avtal som styrs ganska mycket av min placeringen i världscupen, så är jag helt borta där kör jag Vasaloppet i stället.

Utöver vissa ekonomiska fördelar med det klassiska långloppet vill Calle Halfvarsson också ha lite revansch för sitt första, och hittills enda, försök.

– Jag har aldrig åkt det. Eller jo, men jag tog mig ju inte i mål. Det var första året jag fick åka (2010), då bröt jag halvvägs, i Evertsberg.

– Jag var väl lite ung och dum och trodde att det bara var att köra, men det gick ju inte riktigt. Så det vore kul att testa igen.

Seger för Ribom

Calle Halfvarsson var en av dem som klarade sig från sjukdom när landslagslägret i Torsby nyligen fick avbrytas i förtid.

För landslagskollegan Emma Ribom var smittorisken ännu mindre – hon var redan sjuk och missade den svenska delen av lägret i den värmländska skidtunneln.

– Ja, jag var ju sjuk, så jag hann aldrig dit. Jag kom dit när alla andra åkte hem, så jag har hängt med amerikanerna där i stället, säger hon.

Till skillnad från Calle Halfvarsson hade Emma Ribom dessutom riktigt bra fart under rullskidorna i Trollhättan. I alla fall till slut.

Svenskan var inte snabbast i kvalet, men åkte bättre och bättre och vann finalen efter ett kontrollerat lopp.

Herrarnas final i Trollhättan vanns av franske sprintspecialisten Richard Jouve, med Moraåkaren Anton Grahn som bäste svensk på andraplats.

Emma Ribom vann sprintfinalen i Trollhättan.
Emma Ribom vann sprintfinalen i Trollhättan.
Fakta: Calle Halfvarsson

Född: 17 mars 1989 (34 år).

Klubb: Sågmyra SK.

Främsta meriter: VM: två stafettsilver (2013 och 2015) och ett stafettbrons (2017). Bästa individuella resultat: 4:a på 50 kilometer klassiskt i Planica 2023. OS: 4:a i sprintstafett, 5:a i stafett (båda 2018). 9:a som bäst individuellt, på 15 kilometer fristil i Pyeongchang 2018.

Trea i den totala världscupen 2015, fyra 2014 och sjua 2023

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!