Halfvarsson fyra: "Sjabblade bort en pallplats"

Johannes Høsflot Klæbo står i en klass för sig i Tour de Ski. På 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf kom karriärens 14:e etappseger – flest någonsin. Calle Halfvarsson hade pallen inom räckhåll – men kroknade. –De norska killarna lägger upp det lite smartare än jag gör, säger Halfvarsson.

Calle Halfvarsson efter 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf.

Skidor2023-01-03 12:46

Efter tre kilometer ledde Calle Halfvarsson 10-kilometersloppet i klassisk stil i tyska Oberstdorf klart. Men att redan där vara nästan åtta sekunder före Johannes Høsflot Klæbo var lite för optimistiskt.

Orken försvann snart och säsongens första pallplats i ett distanslopp med den.

– Jag körde för hårt i början och sjabblade bort en pallplats där. Jag hade nog varit på pallen om jag inte hade öppnat så, säger Calle Halfvarsson.

Vid 5,2 kilometer var Halfvarsson redan efter tourens suverän Johannes Høsflot Klæbo, och han skulle bli passerad av ytterligare två norrmän innan mållinjen passerats.

"Tävlingen inte klar"

Den slutliga fjärdeplatsen på tourens tredje etapp var ändå ett styrkebesked från den 33-årige svensken. Till slut skiljde bara två och en halv sekund till pallen. Det ger också ett fint utgångsläge inför onsdagens jaktstart över 20 kilometer, där han går ut 25 sekunder bakom Klæbo.

– Om jag ska vinna behöver jag inte vara åtta sekunder före Klæbo på det första varvet. Det hade räckt med att jag åkt ungefär lika fort som han. Det kan göra jättestor skillnad att bara åka några sekunder långsammare i någon av uppförsbackarna.

– Jag är nöjd med att jag inte var jättelångt efter. Och den här tävlingen är inte klar än, den sitter ju ihop med morgondagen.

Varken Halfvarsson eller någon annan var i slutändan riktigt nära Johannes Høsflot Klæbo, som tog sin tredje raka seger i årets Tour de Ski. Det var 26-åringens 14:e etappseger i touren, och han klev därmed förbi landsmannen Petter Northug som tävlingens mest framgångsrika herråkare.

– Det är en fantastisk start på det nya året. Nu är mitt år fullbordat. En fantastisk dag, säger Johannes Høsflot Klæbo i segerintervjun i Viaplay.

Klättrar i totalen

Det blev en helnorsk pall i Oberstdorf. Simen Hegstad Krüger blev tvåa, 12,4 sekunder bakom Klæbo, och Didrik Tønseth blev trea, 22,4 sekunder från segern.

William Poromaa blev näst bäste svensk på en 14:e-plats, 50 sekunder bakom Høsflot Klæbo.

– Jag hade hoppats på mycket mer i dag, säger Poromaa.

– Kroppen svarar inget bra. Sedan har jag inget bra fäste uppför i dag, jag får slita rejält. Jag har haft en jävla hosta och slem i lungorna, så jag vet inte om det kan ha något med det att göra. Det bara sprutade ur lungorna.

I sammandraget klättrar Halfvarsson till femte plats, 1.11 bakom Johannes Høsflot Klæbo. Poromaa är åtta, ytterligare tolv sekunder från täten.

Fakta: Tour de Ski, ställning