Då tog Karlsson guld – två dagar efter kollapsen

Kan Frida Karlsson resa sig från kollapsen i milloppet och hitta nya krafter till OS-stafetten på lördag? Skidstjärnan har klarat en liknande utmaning tidigare. –På JVM 2019 svimmade Frida efter ett lopp och vann guld två dagar senare, berättar hennes mamma Mia Karlsson.

Frida Karlsson får hjälp av svenska ledare att ta sig ut från målområdet efter milloppet i OS.

Frida Karlsson får hjälp av svenska ledare att ta sig ut från målområdet efter milloppet i OS.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-10 14:37

Scenerna efter Frida Karlssons målgång i OS-milen var dramatiska. Hon låg på marken av utmattning, hade svårt att andas och fick hjälpas bort av svenska ledare. Fem dagar tidigare hade Karlsson svimmat efter skiathlonloppet

– Jag har kanske blundat för det att jag inte känt mig helt återhämtad efter helgens lopp. Från i lördags fram till nu har jag gjort det jag kunnat, men det har inte varit tillräckligt, säger Frida Karlsson efter tolfteplatsen på 10 kilometer.

"Känns hopplöst"

Frågan är hur 22-åringen ska hinna återhämta sig till stafetten om två dagar. Normalt sett har hon en nyckelroll i det svenska laget.

– Jag måste lägga upp en plan för att få tillbaka lite kraft i kroppen. Men just nu känns det lite hopplöst. Jag ska prata med teamet runt mig så ska vi komma fram till en bra plan, säger Karlsson.

Hemma i Sollefteå följde hennes mamma Mia Karlsson dramatiken på Zhangjiakous skidstadion. Hon är övertygad om att dottern kommer att kunna återhämta sig.

– Hon har gjort liknande förut. I samband med JVM i Lahtis (2019) svimmade hon efter femkilometersloppet. Där var det också kallt och hög anspänning. Två dagar senare var hon tillbaka och vann guld på 15 kilometer och ytterligare två dagar senare gjorde hon en bra stafettsträcka, säger Mia Karlsson.

Mia Karlsson säger också att Frida Karlsson brukar lyfta sig när det handlar om stafett.

– Hon har gjort flera fina sträckor under besvärliga förhållanden. Nu gäller det verkligen att fylla på energimässigt. Det är superviktigt med vätska, mat och att peppa upp henne. Samtidigt är jag övertygad om att Frida inte kommer att ställa upp i laget om hon inte känner sig redo.

Orolig tränare

Frida Karlssons tränare Per Nilsson är inte lika optimistisk när det gäller att få skidstjärnan i bra form på två dagar:

– Det ser inte lika lovande ut, som innan. Det har skett under förut att det kan komma, men generellt är inte distansåkarna där de varit, säger Nilsson.

TT: Vad är viktig att tänka på, förutom att fylla på med energi?

– Det är viktigt att inte analysera för mycket åkning och tävling. Man kan inte ändra någonting på två dagar.

Mia Karlsson tillsammans med dottern Frida Karlsson efter ett lopp i Bruksvallarna 2020. Arkivbild.
Mia Karlsson tillsammans med dottern Frida Karlsson efter ett lopp i Bruksvallarna 2020. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!