Behåller flaggan trots dådet: "Inga ändringar"

Svenska skidförbundet åker på världscuptävlingar i bussar och landslagskläder med svenska flaggan på. Terrordådet i Bryssel förändrar inte den saken. –Någonstans behöver vi stå upp för Sverige och det är vår hållning, säger skidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-10-23 13:40

Direkt efter terrorattentatet i den belgiska huvudstaden, där två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl förra måndagen, samlades Svenska skidförbundet för att se över sitt säkerhetsarbete.

Slutsatsen blev dock att man i nuläget inte gör några förändringar.

Följer RF:s råd

– Vi har haft uppe hur lämpligt det är att åka med svenska flaggan på våra bilar, på vår vallabuss, på våra kläder. Och det är klart att här behöver man titta på vilken stad det är vi åker till och hur säkerhetsläget ser ut. Det är sådant det har kretsat kring. Men där har vi inte gjort några ändringar ännu, säger Pernilla Bonde, ny generalsekreterare i Svenska skidförbundet sedan i våras.

Däremot fortsätter man att följa Riksidrottsförbundets rekommendationer kring säkerhetstänket. Där står det redan att svenska landslag exempelvis bör fundera på "i vilken omfattning man bör exponeras med svenska attiraljer".

– Än så länge har vi fattat beslut att inte göra några avvikelser. Däremot är det väldigt viktigt att våra åkare känner sig trygga. Så om man känner sig otrygg ska man också ha möjlighet att anpassa sig utifrån det, säger Bonde.

Dubbla tävlingar

I slutet av november och början av december anordnas dubbla världscuptävlingar i Östersund, i både skidskytte och längdskidor. Arrangemangen har också setts över en extra gång med anledning av terrordådet.

– Sedan förra veckan har vi aktualiserat frågan ännu mer. Riksidrottsförbundet jobbar extra mycket med det just nu, så vi tar det ett varv till för att se till att det ska vara säkert att åka dit, och till andra svenska tävlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!