Svenskt herrlag i VM för första gången på elva år

För första gången på elva år har Sverige ett herrlag på ett VM i långbana. Ett lag som ska dra svensk herrsimning upp till ytan igen. –Det är en viktig symbol för herrsimningen, säger OS-simmaren Björn Seeliger.

Björn Seeliger.

Björn Seeliger.

Foto: Ali Lorestani/TT

Simning2022-06-17 16:06

Det är nya förbundskaptenen Martina Aronsson som dragit i gång satsningen på ett svenskt herrlag.

I maj samlade hon sju herrsimmare till ett läger i Stockholm och då fanns ändå inte de två bästa med – OS-simmarna Björn Seeliger, 22, och Robin Hanson, 21, som båda studerar och simmar i USA på University of California.

De finns med i VM-laget som simmar 4x100 meter fritt på lördagen då mästerskapet inleds i Budapest.

– Jag har inte riktigt koll på de andra lagen, men jag tror att om vi alla får till det kan vi nå final (topp åtta), säger Seeliger som egentligen hade tänkt avstå VM, men nu gör ett blixtbesök för att enbart simma lagkappen.

De två övriga i laget är Isak Eliasson och Elias Persson.

Viktig sporre

Inte sedan i Shanghai 2011 har Sverige haft ett herrlag på en långbane-VM. Den gången ingick Lars Frölander och Stefan Nystrand i laget.

När de sedan slutade efter OS 2012 har svensk herrsimning sjunkit som en sten.

Martina Aronsson tror att vägen tillbaka går just via lag och att det blir en sporre för herrsimmarna i Sverige.

– Det var självklart för mig att få se de här killarna med Björn och Robin i spetsen i ett herrlag. Det är ett väldigt bra sätt att komma in i ett landslag, säger hon.

Hon ligger lite lägre än Seeliger i förhandssnacket.

– Realistiskt sätt är topp tolv en bra målsättning. Det är den placeringen vi behöver ha på VM om ett år, då får man en OS-plats, säger Aronsson.

Satsar på EM

På EM i Rom i augusti hoppas Aronsson även att det finns ett herrlag på 4x200 meter fritt med.

I Rom kommer Björn Seeliger även att simma individuellt. Frisimstalangen vill inte bränna ut sig med två mästerskap på kort tid.

– Vi kände att det här var ett år när man kunde ligga lågt, för det viktigaste är att vara snabb om två år på OS i Paris. Vi har pratat mycket i vår träningsgrupp om det mentala, att inte alltid känna press, att ha roligt också. Så jag och mina coacher bestämde att det får bli en tävling i sommar och då vill jag åka på EM, säger Seeliger.

Martina Aronsson under fredagens träning.
Martina Aronsson under fredagens träning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!