Stor tävling väntar för unga simmare

Under onsdagen inleds de svenska ungdomsmästerskapen i simning. Ellen Havskog från Hultsfred Simsällskap har kvalat in till tävlingarna som avgörs på Centralbadet i Norrköping.

Vimmerbytjejen Ellen Havskog från Hultsfreds simsällskap har kvalat in till svenska ungdomsmästerskapen i simning.

Vimmerbytjejen Ellen Havskog från Hultsfreds simsällskap har kvalat in till svenska ungdomsmästerskapen i simning.

Foto: Olof Carlson

Simning2019-07-10 07:00

Det allra första Sum Sim-mästerskapet hölls 1961 i Västerås. Sum Sim arrangeras två gånger per år, en gång inomhus i 25-metersbassäng och en gång utomhus i 50-metersbassäng.

Årets utomhustävlingar arrangeras på Centralbadet i Norrköping av Svensk Simidrott i samarbete med Norrköpings Kappsimningsklubb. Mästerskapen är en av Sveriges största tävlingar inom simidrotten, med deltagare från hela landet. I Sum Sim-tävlingarna får flickor och pojkar mellan 13 och 17 år delta.

Sum Sim i långbana pågår i fyra dagar och arrangeras likt ett seniormästerskap med försök och finaler. Totalt är 850 simmare anmälda.

Från närområdet kommer Vimmerbytjejen Ellen Havskog från Hultsfreds simsällskap att delta. Även Clara Kuggvik, från Västerviks simsällskap och Johanna Fransson och Fabian Lagström, från Oskarshamns simsällskap har kvalificerat sig till detta mästerskap.

För Ellen Havskog blir det andra gången hon deltar i större tävling som denna. I vintras kvalificerade hon sig till Sum Sim Riks som ägde rum på Eriksdalsbadet i Stockholm.

För att få vara med på Sum Sim under sommaren måste vissa kvaltider vara uppnådda. För Ellens del är det tiden på 100 meter frisim som hon vid ett antal tillfällen uppnått.

För att ta sig till final gäller det att vara bland de åtta bästa i tidskvalet. Inför tävlingarna är Ellen Havskog rankad elva, vilket ger henne en god chans att kunna ta sig vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!