Förbundskaptenen: "Hon är den största"

Sarah Sjöström blev historisk när hon passerade Michael Phelps som den mesta VM-medaljören individuellt genom tiderna. –Att ha en sån ledstjärna som Sarah är, det är stort, säger den svenska förbundskaptenen Martina Aronsson.

"De underkastar sig träning", säger förbundskapten Martina Aronsson om likheterna mellan Sarah Sjöström och Michael Phelps.

"De underkastar sig träning", säger förbundskapten Martina Aronsson om likheterna mellan Sarah Sjöström och Michael Phelps.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-30 16:44

Sarah Sjöström skrev simhistoria när hon under söndagen tog VM-guld på 50 meter fritt i Fukuoka. 29-åringen från Stockholm är nu den simmare som tagit flest individuella medaljer i långbana.

– Det är svårt att beskriva i ord. Hon är otrolig, fantastisk. Hon har gjort det här i 15 år och ändå är sugen på att leverera, och gör det. Det är press på hennes axlar, men hon ville ta 21 medaljer, säger förbundskapten Martina Aronsson.

Sjöströms VM-guld gör att hon nu passerat den amerikanske legendaren Michael Phelps, 38, som tog 20 individuella VM-medaljer under sin karriär.

Phelps slutade 2016, samma år som Sjöström satte världsrekord på 100 meter fjäril under OS i Rio de Janeiro. Enligt Aronsson finns det många likheter mellan Sjöström och Phelps.

– De är födda att vara i vattnet, de är det första. Sen har de ett otroligt fokus. Jag tror inte det är många som slår dem i att om de vill ha något så går de efter det, förbundskaptenen och fortsätter:

– Sen är det också de här med att vara konsekvent. Varje dag, varje vecka, varje månad, år efter år efter år. De underkastar sig träning. Elitidrott är tufft, tänk om alla skulle veta hut mycket de tränar på en vecka.

För Aronsson betyder Sjöströms prestation mycket.

– Hon är en förebild i hur hon pratar om laget och glädjen till sporten. Det betyder otroligt mycket, för simningen men också för sport i stort. Hon är den största tycker jag.

Simlandslagets förbundskapten Martina Aronsson under sim-VM i Fukuoka, Japan.
Simlandslagets förbundskapten Martina Aronsson under sim-VM i Fukuoka, Japan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om