Semesterracet och andra tävlingar i fara

Semesterracet i Vimmerby är en gigantisk folkracefestival som arrangeras varje år. Frågan är om det blir någon tävling i år? "Det skulle vara ett enormt bakslag om inte tävlingen blir av", säger tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson.

Som i alla andra sporter, händer just nu inte mycket i folkracevärlden. Det råder stor osäkerhet när tävlingarna kan komma igång.

Som i alla andra sporter, händer just nu inte mycket i folkracevärlden. Det råder stor osäkerhet när tävlingarna kan komma igång.

Foto: Arkiv.

Folkrace2020-04-06 15:15

Vimmerby MS är som ni vet en stor och framgångsrik arrangör inom motorsportens värld, inte minst då folkrace. Årliga Semesterracet nämns ofta som Sveriges största folkracetävling med massor av förare på plats, funktionärer och publik. 

I rådande situation med coronapandemin, är det osäkert om Gnagaredalen kommer fyllas av åskådare 7-11 juli. 

– Jag hade ett styrelsemöte med Smålands Bilsportförbund i söndags och vi ska även ha ett möte med klubben. Vi hoppas att vi kan köra Semesterracet vecka 28, men vi vet inte, säger Beatrice Ågren Karlsson och fortsätter:

– När allt det här med corona började, satte många distrikt i landet ett tävlingsförbud som skulle gälla si och så länge. Vissa satte slutet av april, men sen kom Folkhälsomyndighetens direktiv om att folksamlingar över 50 personer förbjuds. Och då sprack det för många klubbar.

Påskracet, som skulle ha körts i dagarna, har redan ställts in. Samma sak gäller Åsanisse-racet (9-10 maj).

Diskuterar ni om att eventuellt flytta fram folkracetävlingarna, eller går det överhuvudtaget?

– Jag vet inte. Det finns ett datum i höst, i oktober som kanske skulle vara tänkbart att arrangera en tävling, i så fall Påskracet. Men då får vi agera snabbt för att boka det datumet – och det är inget som vi har pratat om ännu. Men det måste vi göra. 

Semesterracet så... vad skulle det innebära, inte minst ekonomiskt, om ni tvingas ställa in?

– Jag törs knappt tänka tanken, men självklart är den i fara. För klubben är tävlingen en mycket och betydande inkomstkälla. Vi har till viss del en bra ekonomi, men vi har samtidigt investerat mycket pengar de senaste åren. Vi har utgifter så att det räcker. Vi har bland annat en källarrenovering och ett kommande takbyte på klubblokalen som väntar, efter vattenskadan vi fick under sensommaren, säger Beatrice Ågren Karlsson. 

Hur mycket pengar brukar ni få in på Semesterracet?

– Jag brukar lägga en budget att vi ska tjäna en miljon årligen på tävlingen. Förra året kom vi inte riktigt upp i den summan, men det var nära. Så det handlar om otroligt mycket pengar. 

Får du/ni många frågor om Semesterracet?

– Jag får frågor dagligen från förare, funktionärer och även från åskådare som ska hyra stugor. Planeringsmässigt ställer allt det här förstås också till det en del. Det är svårt att hantera när det finns sån stor osäkerhet. Hur länge kan vi vänta innan vi tar beslut om tävlingarna ska köras eller inte? Det är många frågor – och få svar. 

Som alla andra sporter ligger folkrace nere just nu. För hur länge återstår att se. 

Ulf Karlsson och Beatrice Ågren Karlsson är bara några i raden av hårt engagerade personer i Vimmerby MS.
Ulf Karlsson och Beatrice Ågren Karlsson är bara några i raden av hårt engagerade personer i Vimmerby MS.
Osäkert läge med folkrace

Folkracesäsongen skulle ha rivstartat i helgen med Påskracet i Vimmerby. Så blir det inte. Tävlingen är inställd. Här ser ni det planerade tävlingsprogrammet för Vimmerby SM och i folkrace för 2020. Frågan är vilken tävling som kommer att köras först. 

Påskracet 10 april, deltävling i Smålandscupen, Åsa-nisseracet 9-10 maj, Semesterracet 7-11 juli, Höstracet 3-4 oktober, Sprint 31 oktober ingår i sprintcupen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!