Svenskt EM-guld i ny OS-klass: "Skithäftigt"

Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson är Europamästare. Duon tog EM-guld i den nya OS-klassen i segling, 470 mixed. –Vi kommer att vara starka framöver och vi ska bli ännu bättre, säger Anton Dahlberg till TT.

Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg under EM i Turkiet.

Segling2022-09-18 14:04

Svenskarna ledde inför medaljseglingen i EM i turkiska Cesme. Där kom de först på åttonde plats, men såg till att ha andraplacerade Jordi Xammar Hernandez och Nora Brugman Cabot, bakom sig. Både svenskarna och spanjorerna, som kom på nionde plats, fick räkna bort medaljseglingens resultat eftersom det var deras sämsta i tävlingen.

Italien, med Giacomo Ferrari och Bianca Caruso, kom trea.

Dahlberg och Karlsson debuterade i klassen i våras då de vann premiärregattan i franska Hyères. Nu har duon nått sin största framgång tillsammans: ett EM-guld.

– Det är så klart det största som hänt i min seglarkarriär, det är ju den första internationella medaljen. Det är stort, säger Karlsson till SVT.

Sattes på prov

– Det har varit en vecka där vi har haft vind från havet och vind från land, lättvind och hårdvind. Vi har testats på alla möjliga sätt. Därför känns det extra kul att vi kan komma ut som Europamästare. Det är fantastiskt skoj för oss att känna att vi kan leverera i olika förhållanden, säger Dahlberg till TT.

Samarbetet Karlsson och Dahlberg emellan går inte att klaga på, menar Dahlberg.

– Det är en ynnest att få segla med Lovisa. Det är skithäftigt. Jag tillhör väl en av de mer rutinerade och hon kommer in med massa energi och är väldigt kompetent och nyfiken. Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre samarbete, säger han.

"Ska bli ännu bättre"

EM-guldet är ett gott tecken inför sommaren 2024 då mixedklassen i 470 finns med på OS-programmet, och Dahlberg och Karlsson lär målas upp som blågula medaljkandidater.

Men något favoritskap vill man inte ta på sig.

– Vill inte gå så långt än. Vi kommer att vara starka framöver och vi ska bli ännu bättre. Vi har höga ambitioner men vi kommer att ta ett år i taget, säger Dahlberg.

Anton Dahlberg har redan en OS-medalj. Han tog silver tillsammans med Fredrik Bergström i herrarnas 470-klass på OS i Tokyo. Lovisa Karlsson slutade på 14:e plats på damsidan tillsammans med Olivia Bergström. Dahlberg ahr även VM- och EM-guld på meritlistan.

Nästa månad väntar nästa stora mästerskap för Dahlberg och Karlsson i form av VM i Israel.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel placeringar på Sveriges och Spaniens båtar. Rätt är åttonde respektive nionde plats.