Försvarade EM-guldet efter jätterysare: "Magiskt"

Seglingsduon Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg tog EM-guld i nya OS-klassen 470 mixed efter en dramatisk upplösning. I italienska San Remo knep man guldet med en poängs marginal och försvarade därmed sin titel från i fjol. –Vi trodde inte att vi vunnit när vi gick i mål, säger Anton Dahlberg.

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson vann EM-guld i San Remo.

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson vann EM-guld i San Remo.

Foto: Nikos Alevromytis/TT

Segling2023-05-20 12:54

Karlsson och Dahlberg hade ledningen inför den sista sträckan i Italien.

Detta trots tuff fredagssegling i hårda vindar, vilket fick svenskarna att tappa mark men ändå behålla ledningen efter resultatraden 25–19–10.

– Allt behöver inte vara perfektion, gör vi det bra räcker det långt. Det har varit en lång regatta där vi testats fysiskt och mentalt. Vi har inte gjort allt perfekt men vi gör många saker bra, säger en segerrusig Anton Dahlberg till TT.

Det sista loppet blev oerhört jämnt där Sverige drog det längsta strået med minsta möjliga marginal.

– Det är stort, magiskt, vi är väldigt glada, säger en minst lika lycklig Lovisa Karlsson.

Straffades bort från guldet

Efter att ha kört in som sjua väntade en nervös poängräkning där Sverige knep EM-guldet, en poäng före tyska duon Anna Markfort/Simon Diesch.

– Vi trodde inte att vi skulle vinna när vi kom in på upploppet. Det var tajt, det höll på att rinna oss ur händerna. Vi seglade inte bäst men kunde hålla ihop och det känns fantastiskt stärkande, säger Dahlberg.

Inte mindre dramatiskt blev det då även Frankrike blandade sig in i guldstriden. Men en röd flagga viftade bort de franska guldchanserna.

Dahlberg förklarar vad som hände.

– De leder, blir stressade och gör ett misstag. De får en straffsväng och guldet rinner ur deras händer. Det var vår lycka men vi lyckas också hålla ihop det när pressen är som störst. Vi har rutin och vågade hålla oss kalla även när det såg mörkt ut.

"Ska dansa och festa"

Karlsson och Dahlberg försvarade därmed EM-guldet duon vann förra året.

– Obeskrivligt. Två guld på raken, det är sådant som bygger ryggrad och tro på det vi gör. Det är jätteviktigt och otroligt skönt, säger Dahlberg.

Det tycks råda lite delade meningar kring vad som väntar näst.

– Nu ska vi hem och vila och sedan bär det av till Marseille för träning, säger Lovisa Karlsson.

TT: Inget firande?

– Jo, vi ska dansa, festa och njuta. Att vi gör resan tillsammans är hela grejen och att få dela de här ögonblicken är fantastiskt. Man behöver fira lite också, säger Anton Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om