Barcelona: Nästa America's cup hålls här

Nästa upplaga av America's cup hålls i Barcelona i Spanien 2024, enligt stadens borgmästare. Uppgifterna har inte bekräftats av de regerande mästarna Team New Zealand, som av tradition anordnar nästa tävling.

Team New Zealand kan försvara sin America's cup-titel i Spanien om två år. Bild från vinsten på hemmaplan i Auckland i mars i fjol.

Team New Zealand kan försvara sin America's cup-titel i Spanien om två år. Bild från vinsten på hemmaplan i Auckland i mars i fjol.

Foto: Chris Cameron/AP/TT

Segling2022-03-29 04:58

– I dag firar Barcelona ännu en stor nyhet. Det är att vår stad som kommer att vara värd för America's cup-seglingen 2024, den äldsta internationella tävlingen i världen och med stort ekonomiskt och medialt genomslag, säger borgmästaren Ada Colau i ett filmklipp på Instagram.

America's Cup i segling brukar räknas som världens äldsta idrottstävling. Första upplagan genomfördes 1851. När tävlingarna hålls varierar från gång till gång, ofta går det tre eller fyra år mellan gångerna.

Senaste upplagan ägde rum i mars 2021, då det nyzeeländska laget försvarade titeln på hemmaplan. Det är av tradition de regerande mästarna som står värd för nästföljande tävling – 2007 och 2010 hölls dock regattan i Valencia i Spanien efter vinster av en schweizisk båt.

Efter vinsten i fjol hintade Team New Zealand att man skulle ha svårt att finansiera ytterligare en tävlingsomgång.

I stället har städer runt om i världen bjudits in att ta över värdskapet. Barcelona har setts som favorit sedan irländska Cork drog tillbaka sitt anbud i måndags.

Men om seglingen förflyttas till Spanien hotar ett rättsligt efterspel för Team New Zealand.

Sir Edmund Thomas, en pensionerad domare vid landets högsta domstol, har varnat att han kommer att stämma om man försöker att flytta tävlingen utomlands, rapporterar AP.

"Allmänintresset är inblandat och jag vill värna om det", skriver han i ett brev till seglingsklubben bakom Team New Zealand.

1985 lyckades Thomas stoppa landets rugbylandslag att spela i Sydafrika, på grund av apartheidsystemet som rådde där då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om