Så nära var jag att krascha rakt in i älgen

Vet inte varifrån det kom. Jag visste inte ens om det själv. På väg hem från landskampen mellan Sverige och Spanien i tisdags natt var jag bara några centimeter ifrån att döna rakt in i en älg mellan Linköping och Brokind. Så nära har jag aldrig varit. Puh! Tydligen gjorde jag korstecknet ett par gånger direkt efteråt. Varför?

Torbjörn Allvin om den otäcka händelsen i tisdags natt.

Torbjörn Allvin om den otäcka händelsen i tisdags natt.

Foto: Michael Nordin

Sport2019-10-17 19:05

"Ta´t lugnt, ta ett Toy". Det är en klassisk reklamslogan från förr. Vet inte varför det poppade upp i huvudet. Troligen beror det på att jag hade ett onormalt lugn i kroppen efter min träff med fru älg.

Om jag känner mig rätt, vilket jag tydligen inte gör, brukar jag bli lite skakig av otäcka händelser. Inte den här gången. Jag var ko-lugn, på tal om djur. 

Det var mörkt, rått, disigt och blött. Plötsligt dök den där älgen upp i blickfånget. På väg ut i vägbanan. Jag kunde inte väja på grund av mitträcket, men nitade så hårt på bromsen att jag förmodligen borrat mig genom jorden och hamnat i Kina (eller Kisa...) om jag fortsatt ett tag till. Sekunderna innan jag skulle köra rakt in i älgen, vände den på steken och sprang ut mot vägrenen igen. Jag undvek den med några centimeters marginal. 

Enligt min ena dotter hade jag precis efteråt tydligen gjort korstecknet – ett par gånger om. Något som jag var omedveten om där och då. 

Uppenbarligen var jag skakad ändå – och som sagt, varifrån kom korstecknet? Jag är ingen katolik. Ibland sker de mest underliga saker. 

Det var precis vad som hände min tidigare lagkamrat i Vimmerby IF för många år sedan. Efter en monumental måltorka släppte det plötsligt för forwarden, som vi kan kalla Stefan. Efter sitt efterlängtade mål la han sig på knä på Vimarvallen och gjorde som jag. Korstecknet. Han är knappast katolik han heller. 

Jag minns att min kära far efteråt skrev i sin dagbok att "Stefan" minsann gjort mål igen. 

På tal om måltorka är det många som har synpunkter på landslagsforwarden Marcus Berg. Han får utstå mycket kritik – och han klarar det förbaskat bra. Professionell ut i tåspetsarna, svarar han lugnt och sakligt på alla frågor. Mot Spanien gjorde han det inte bara verbalt, utan gav bra svar även på planen genom sitt mål. Bland annat. 

VH-kaptenen Jakob Karlsson är en annan spelare som vet hur det är att ha måltorka. Mot Mörrum var han nära, men han fick nöja sig med en skön seger och med framspelningen till lagets målkung, backen Oskar Carlsson.  

Det var ett annat VH jag fick se i onsdags. Ett mycket bättre VH. Vet att det här med effekter hit och dit är uttjatat när lag byter tränare. Det må så vara. Men visst fasiken kändes det här som en Phil Horsky-effekt. 

Fortsättning följer. 

Till sist: 

* På något sätt lyckades min sambo trolla fram fyra biljetter till supermatchen mellan Malmö och AIK om några veckor. Gött. Då kommer vi inte att åka hem med bilen mitt i natten. Vem tusan vågar det i dessa tider då det kryllar av älg överallt. 

* Litteraturveckan i Vimmerby. Spännande. Just nu läser jag Jo Nesbö. 

* På tal om Norge (se Nesbö). Tänk att vårt broderland var så snälla att de kvitterade mot Rumänien på övertid. Härmed förlåter jag er för alla nesliga förluster i skidspåren genom åren. Mange takk. 

*  Blev lite missnöjd över första avsnittet av nygamla serien "Innan vi dör". På restaurangen där delar av handlingen utspelar sig, åt jag Moules Frites (kokta musslor med pommes) för något år sedan. Testa det. Ljuvligt gott. 

* Fick tolv rätt på stryktipset på min 64 raders-kupong. Jippi! Undrar vad jag ska köpa för de där 45 kronorna?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!