Sedan någon vecka tillbaka befinner sig den tidigare Vimmerby-anfallaren hemma i Vetlanda. Han vilar knopp och kropp efter en lång säsong. En säsong som inleddes i Superettan med IK Brage och avslutades på den norska västkusten, i Kristiansund.

– Det är riktigt skönt att vara hemma i Vetlanda ett tag. Det har inte blivit så ofta det här året.

Den nyss fyllde 26-åringens karriär har tagit rejäl fart de senaste åren. Efter en utflykt till Harlow i England valde han Vimmerby IF i division två. Där visade han snabbt sina kvaliteter och de flesta som såg honom spela insåg att tvåan var en för låg nivå för den gänglige och målfarlige forwarden. Så blev det också.

Artikelbild

| Simon Alexandersson gjorde bra ifrån sig i Åtvidaberrgs FF.

Karriären fortsatte i Åtvidaberg i Superettan, där det blev en hel del mål. Sedan väntade spel i allsvenska AFC Eskilstuna innan IK Brage fick upp ögonen för honom. I våras glänste han och gjorde många mål i Borlängeklubben. Efter sommaren värvades han så till Kristiansund i Eliteserien.

– Jag kom dit i augusti. Jag missade någon match i början där på höstsäsongen.

Hur trivs du?

– Jättebra. Jag måste säga att det är en jäklig rolig fotboll.

Artikelbild

| Kristiansund är en stad som lyxbåtarna lägger i hamn och där Hurtigruten går.

På vilket sätt då?

– Det är extremt stor skillnad på fotbollen i Norge mot Sverige. Det trodde jag aldrig. Jag blev väldigt överraskad. Här förekommer knappast något ”possession-spel” överhuvudtaget. Det böljar fram och tillbaka och det är kontring på kontring. Tempot är högt.

Artikelbild

| 2017 spelade Alexandersson i allsvenska AFC Eskilstuna.

Simon Alexandersson beskriver sin hittills korta erfarenhet av norsk fotboll så här:

– Det är väldigt fysiskt, det är mycket löpande, nästan bara framåt och rakt. Det är också skillnad på träningarna. De tränar hårdare och mer här i Norge. Passen är också längre. I Sverige är man van vid att det finns tid för rehab-träning. Så är det är inte på samma sätt här.

– Som anfallare är det många gånger roligare i den här ligan. Det händer mer och man är inblandad i fler situationer.

Kristiansunds BK är en pigg nykomling i norska eliten. Klubben bildades 2003 som en sammanslagning mellan föreningarna Clausenengen och Kristiansunds fotbollsklubbar. Förra året tog de klivet upp i Eliteserien. I den nyss avslutade säsongen har de överträffat alla förväntningar.

– Ingen trodde att det skulle gå så bra. Vi slutade femma och var inte så långt borta från en Europaplats. Vi avslutade otroligt starkt.

Alexandersson är också hyfsat nöjd för egen del.

– Jag startade två matcher och gjorde nio inhopp. Samtidigt som jag kom till klubben kom det en annan anfallare och han har gjort många mål. Jag hoppas att det kommer gå ännu bättre för mig nästa säsong.

Intresset för fotbollen i Kristiansund är stort.

– Det är alltid fullsatt när vi spelar hemma. Visst, arenan tar bara lite över 4 000 åskådare, men ändå. Nästan allting handlar om fotboll här i sportväg.

Är det några kända fotbollsspelare som lirar i klubben?

– Nej, det kan jag inte säga. Utöver mig så är det två svenskar, målvakten Conny Månsson och Kalludra (Liridon). Sen är det självklart många norrmän i laget och ett par afrikanska spelare.

Kristiansund ligger på fyra öar och är en förhållandevis liten ort, med knappt 20 000 invånare på den norska västkusten.

Hur är det att bo där?

– Det ligger ganska avsides och öde. Men det är väldigt vackert. Jag ser när båtarna i Hurtigruten lägger till i hamnen. Det är fjordar och många öar. Det tar ungefär fyra timmar till Trondheim och någon timme till Molde. Det är faktiskt så att vi flyger till alla bortamatcher, även B-laget.

Vi får se om hans karriär når ännu högre höjder under fotbollsäventyret i Norge.